Най-застрашени от усложнения на нервната система при заразяване със западнонилска

...
Най-застрашени от усложнения на нервната система при заразяване със западнонилска
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Най-уязвимите от западнонилската треска са хора над 60 години


Най-застрашени от затруднения на нервната система при заразяване със западнонилска тресчица са възрастните хора над 60 години. Това съобщи проф. доктор Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Той осведоми, че предходната година смъртните случаи след захапване от комар и заразяване са десетки в Сърбия, Гърция и Румъния. По думите му ограниченията срещу комарите и пръскането на тревните площи е трябвало да стартират през март и април месец.
„ Най-важното е да се стартира с заличаване на комарите във водоемите, заблатените и мочурливи места. Когато унищожаването на комарите във водоемите се прави няколко пъти годишно и се съчетава с напръскване – тогава резултатът е най-хубав. Фактически преди две седмици, знаете, страната даде една не дребна сума от над 3млн. лева, за напръскване със самолети по Дунава, където в действителност, тази година, заради влажното време и високото равнище на Дунава преди два месеца, имаше доста огромна популация на комари “, изясни проф. Кантарджиев. Той сподели още, че е значимо вечер комарите да не се позволяват в спалните пространства. Професорът успокои, че популацията на тигров комар в България не придвижва рискови заболявания като чикунгуня.
Професорът оповестява, че 95 са случаите на вирусните менингити от началото на годината в нашата страна. По думите му броят на случаите е с 35 повече спрямо предходната година. „ Това са възпаления на централния мозък, породени от вируси. Тежки положения със загуба на схващане, мощно главоболие и разбиране на врата. Понякога се появява и тресчица “, изясни проф. Кантарджиев. Той уточни, че се предизвикват от две групи вируси.
„ Едните са двукрилите комари. Нашенският комар придвижва западнонилската тресчица. Другият тип са папатаците, които придвижват тресчица, наречена „ тоскана “. В случай на открити признаци да се потърси незабавна здравна помощ в неврологично поделение “, уточни още проф. Кантарджиев. Той уточни още, че през тази година у нас няма потвърден случай на западнонилска тресчица, само че пикът на заболяването се чака в края на август и началото на септември.

Източник: Агенция Фокус
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР