Най-вкусният начин да усетите духа на Испания е да опитате

...
Най-вкусният начин да усетите духа на Испания е да опитате
Коментари Харесай

Паеля Валенсиана с морски дарове

Най-вкусният метод да усетите духа на Испания е да опитате тази истинска Паеля Валенсиана с морски блага

Необходими Продукти

● миди - 6 - 8 бр. черни
● миди - 6 - 8 бр. бели пясъчни или други по желание
● калмар - 1 туба, не доста огромен
● скариди - 2 - 4 бр.
● лук - 1/2 междинна глава
● чесън - 1 скилидка
● домати - 1 бр. междинен, добре узрял
● ориз - 280 г
● рибен бульон - към 680 мл. високо съсредоточен (приготвен най-вече от глави от скариди и елементи от бяла риба, не синя)
● шафран - 1 - 2 щипки
● сол - на усет
● зехтин - 4 с.л.

Начин на подготвяне

Паеля има доста типове, само че паеля Валенсиана се назовава главно тази, която е приготвена с пилешко, заешко и зеленчуци (бял наедрял фасул, зелен боб, алена чушка).

Тази, която е с морски блага, испанците именуват Paella de marisco, само че защото всяка паея идва от региона Валенсия и нея можем да назовем Валенсиана.

Автентичната паеля се прави на специфичен апарат, наименуван паейеро, който работи с газ и съставлява обръч от който излиза огънят и готви отмерено ястието. Всъщност самата тава, в която се подготвя този ориз, се назовава паея и е необятна с невисоки стени и огромни дръжки. Стените на една паея не са високи, тъй като колкото по-тънък слой ориз има в една тава, толкоз по-вкусен и прекрасен е и не се разкашква.

Зрънцата би трябвало да са настрана едно от друго и да са кръгли. Затова и за изработката на паея се използат кръглозърнести сортове като Бомба, създаван също в самата област Валенсия.

Към достоверните способи за подготвяне на тази вкусотия не можем да не споменем и този на жив огън, даже и в пещ, върху решетка. Тогава паеята става още по- вкусна.

В домашни условия можем да създадем този валенсиански специалитет на котлона с тавичка, която да обгръща неговия диаметър. В краен случай може да се направи и на огромен тиган с невисоки стени.

Това единствено по себе си допуска, че паеята ни в домашни условия няма да стане огромна, а максумум за 3 порции, в случай че желаеме да се приближава до достоверната.

Ето и по какъв начин да си създадем една бърза паея за двама с морски блага. Те могат да варират, като вместо калмар се постави малко сепия, късчета бяла риба или още типове скариди или миди.

Загрейте зехтина в тавата или тигана на сдържан огън и в него запържете накълцания лук и калмара на дребни късчета. Тъй като повърхността на съда е огромна, имате място и да запечете от двете страни скаридите за малко до момента в който трансформират цвета си. Използвайте сурови и пресни, небелени. След като са подготвени ги отделете настрани и запазете за най-после.

Когато лукът стане златист сложете домата и чесъна - настъргани. Бъркайте до момента в който доматът промени цвета си, тогава налейте съсредоточения бульон. Той е доста значим за усета на паеята, само че в случай че нямате подобен може да налеете вода в краен случай. Количеството на течността би трябвало да определите от напътствията на пакета на ориза съгласно това каква е марката и типа. За ориз бомба нормално съотношението е 1:2.5 или малко повече.

Когато течността заври на мощен огън прибавете сол и шафран и сипете ориза, разпределяйки го отмерено по цялата ширина на тавата. След 3-4 минути намалете огъня и гответе към 12 минути или до вдишване на съвсем всичката течност.

Подредете мидите от горната страна и изчакайте да се отворят от топлината и пуснат соковете си в ястието. Ако е нужно увеличете огъня, даже и да загори леко по дъното това се счита за доста вкусно от испанците и те се бият най-после кой да го изстърже от тавата и да го хапне.

Когато всичката течност е поета и оризът има аспект на сухичък сложете скаридите от горната страна и дръпнете от огъня. Може зрънцата да са още твърди, само че по тази причина е идната стъпка.

Покрийте компактно тавата с алуминиево фолио и забрадка и оставете за 5-8 минути. След това ще имате към този момент съвършеният ориз.

Поднесете с резени лимон.

Добър вкус

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР