Най-вкусните баници ги правят по севера, а късмет ще е

...
Най-вкусните баници ги правят по севера, а късмет ще е
Коментари Харесай

Северняшка наложена баница с късмет

Най-вкусните баници ги вършат по севера, а шанс ще е в случай че съумеете изобщо да я опитате

Необходими Продукти

● кори за баница - 10 бр. домашни печени
● сирене - 150 г
● яйца - 4 бр.
● кисело мляко - 3 с.л.
● олио - 100 мл
● вода - 100 мл
● масло

ЗА КОРИТЕ


● брашно - 500 г
● сол - 1 ч.л.
● вода - към 300 мл

Начин на подготвяне

Корите за баницата се подготвят ден-два по-рано. Брашното се изсипва в купа, прибавя се солта и последователно с безредие се сипва затоплената вода, до момента в който стане на меко тесто. Разделя се на топчета, малко по-големи от яйце. Оставят се да втасат 30-40 мин на топло.

Разточват се с точилка и се пекат, в нашия случай на остаряла печка на дърва. Може да се употребява плоча, само че имайте поради, че разточената кора е с диаметър 40-50 см.

Повърхността не би трябвало да е доста гореща, с цел да не прегорят. Кората се поставя на печката за 4-5 секунди, след това се обръща. Ако не е задоволително изпечена, може да повторите.

Изпечените кори се редят върху памучна забрадка или амбалажна хартия една върху друга, след което се завиват с забрадка и се оставят да изстинат.

Пристъпваме към правенето на баницата на идващия ден. В купа разрушаваме 3 от яйцата, върху тях начупваме сиренето и прибавяме млякото, разбъркваме.

В тава разрушаваме с ръка четвъртото яйце, доливаме към 100 мл вода и 50 мл олио. Тук потапяме корите, като ги чупим на половина, или както пристигна. Корите не би трябвало да киснат, а единствено да се потопят от двете страни. Редим в намаслена тава и с лъжица изсипваме част от плънката.

Някъде по средата слагаме и паричка - новогодишният шанс. Най-отгоре остава кора, върху която поръсваме с олио и слагаме на 4-5 места масло с върха на ножа. Пече се на 170 градуса към 40 мин. Като се извади, се поръсва с вода и се завива с забрадка.

В баницата може да се поставя и повече от един шанс, да вземем за пример дренови пъпки, завити във фолио и наречени. Само стопанката знае кой шанс защо е наименуван.

Това е обичаната баница, която подготвяме и на Коледа и за Нова година.

Северняшката наложена баница с шанс е подготвена.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР