Най-високият вулкан на най-гъсто населения остров в Индонезия днес избълва

...
Най-високият вулкан на най-гъсто населения остров в Индонезия днес избълва
Коментари Харесай

Oблаци от горещ газ и реки от лава: Вулканът Семеру в Индонезия започна да изригва

Най-високият вулкан на най-гъсто популации остров в Индонезия през днешния ден избълва облаци от парещ газ и реки от лава при следващото си изригване, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

По думите на представителя на Националната организация за ръководство на бедствията на Индонезия Абдул Мухари ,

който се базира на информация от Агенцията по вулканология и битка с геоложките рискове към министерството на енергетиката и минералните запаси, мусонни дъждове са подкопали и в последна сметка срутили купол от лава на върха на високия 3676 метра връх Семеру, което е провокирало изригването.

Няколко села са били покрити с падаща пепел, само че към този момент не се оповестява за жертви.

Дебели колони от пепел се издигнаха на повече от 1500 метра в небето, до момента в който нагорещен газ и лава се стичат по скатовете на Семеру към близка река. Хората бяха посъветвани да стоят на 5 километра от кратера и да не се доближават до крайбрежията на река Бесук Кобокан, която се намира на към 13 километра от кратера.

Няколкостотин души бяха евакуирани във краткотрайни убежища

или отпътуваха за други безвредни региони, като става въпрос най-вече за дами, деца и старци, сподели Джоко Самбанг, който управлява организацията за ръководство на бедствия в Лумаджанг, провинция Източна Ява.

Последното огромно изригване на Семеру беше през декември предходната година ,

когато вулканът аргументи гибелта на 51 души в села, които бяха заровени от пластове тиня. Стотици други хора получиха съществени изгаряния, а изригването наложи евакуацията на повече от 10 000 души. Правителството реалокира към 2970 къщи отвън рисковата зона.

Семеру е изригвал неведнъж през последните 200 години .

Въпреки това, както е казусът с доста от 129-те дейни вулкана в Индонезия, десетки хиляди хора не престават да живеят по плодородните му скатове.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР