Най-високата средна брутна месечна заплата в България за 2021 г.

...
Най-високата средна брутна месечна заплата в България за 2021 г.
Коментари Харесай

Три общини влизат в топ 20 по заплати в страната

Най-високата междинна брутна месечна заплата в България за 2021 година е в община Челопеч (2930 лева.). На второ място е междинната заплата в община Козлодуй (2431 лева.), следвана от община Пирдоп (2205 лева.). Това демонстрират данни на Института за пазарна стопанска система (ИПИ).

Проучването е в границите на самодейността на Институт за разпространяване, визуализация и разбор на общински данни – " 265 истории за стопанска система ". ИПИ открива четвъртата година на самодейността с карта на заплащането по общини през 2021 година Данните демонстрират междинната брутна месечна заплата на наетите по трудово и служебно правно отношение в 265-те общини в страната – това включва както наетите в частния, по този начин и наетите в публичния бранш.

София е едвам на четвърто място по заплати (2 144 лева.). На пета позиция е енергийният център Раднево (2 040 лева.), а топ 10 в страната се добавя от Гълъбово (1 985 лева.), Девня (1 947 лева.), Панагюрище (1 860 лева.), Елин Пелин (1 745 лева.) и Божурище (1 717). За поредна година най-високите заплати в страната са в дребни общини с огромни работодатели – водещи са общините в Средногорието, на чиято територия има развита добивна и обвързвана с нея преработваща индустрия, както и в общините с доста огромни предприятия в енергийния бранш.

Прави усещане и мощното показване на индустриалните общини в периферията на най-големите стопански центрове.

В топ 20 по заплати в страната влизат 1) общините Елин Пелин, Божурище и Костинброд от необятната външна страна на София; 2) общините Девня и Белослав в непосредствена непосредственост до Варна и 3) общините Марица, Куклен и Брезово до Пловдив. Успешният модел на трите водещи центъра в страната – София, Пловдив и Варна, стъпва на развиване на услугите в границите на града – водени от бурния напредък в цифровата сфера, и мощна промишленост в периферията, която се ориентира към по-високата добавена стойност и води до положителни заплати.

На фона на бързото възобновяване на българската стопанска система през 2021 година във всички общини в страната без една се отбелязва растеж на междинната работна заплата. Спад има само в ловешката община Угърчин, с 14%. Редица дребни общини означават забележителен растеж на заплащането в подтекста на икономическия растеж през 2021 година, най-видимо в Каолиново (+39%), Кнежа (+38%), вследствие на мощното показване на земеделието и преправянето на масла. В Столична община покачването е с 12%, а от водещите стопански центрове най-добре се показва Пловдив с 14% растеж.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР