Най-вероятно ще имаме за първи път промяна в Конституцията по

...
Най-вероятно ще имаме за първи път промяна в Конституцията по
Коментари Харесай

Проф. Екатерина Михайлова: Промените в Конституцията ще стават по бавната писта

„ Най-вероятно ще имаме за първи път смяна в Конституцията по така наречен мудна писта. Толкова е вероятното болшинство на пръв прочит “.

Това съобщи пред „ БНР “ проф. Екатерина Михайлова , учител по конституционно право в Нов български университет /НБУ/.

Тя напомни, че измененията в Конституцията по принцип се внасят от повече политически сили , които по този метод авансово са си подсигурили болшинство за гласоподаване. Сегашната обстановка в 49-ото Народно заседание демонстрира, че бързи промени са съвсем невъзможни. 

„ Изключително значими са и хората, които ще ползват законите и дали те са на местата си и дали дават отговор на качествата, заложени както в Конституцията, по този начин и в законите “.

Според проф. Михайлова се промяната в правосъдната система ще бъде доста сложна и крие риск да приключи с разочарования. По думите ѝ Наказателният кодекс в България е много стар и доста пъти са правени опити за цялостна смяна . Повод за коментара ѝ стана нашумелия случай от последните няколко дни, при който млад мъж наряза и обезобрази с макетно ножче своята 18-годишна другарка. 

„ Работим най-вече с физическите контузии, а с изключение на тях има и душевен контузии. Когато има една експертиза и има подозрение в нея, може да се разшири полето на тази експертиза и да се изиска спомагателна. “

Проф. Михайлова изрази мнение, че прокуратурата занапред ще се задейства , само че това ще стане само поради необятния публичен отзив и напън към нея. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР