Най-вероятно от догодина по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“

...
Най-вероятно от догодина по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“
Коментари Харесай

Половината от плодовете за децата в училище – български

Най-вероятно от следващата година по схемите „ Училищен плод “ и „ Училищно мляко “ ще влезе в действие условието половината от продуктите да са българско произвеждане. Това заяви в понеделник новият зам.-министър на земеделието Чавдар Маринов, представен от „ Монитор “.

Той добави, че в министерството е обсъждана сходна концепция, тъй като има нужда от налагане на нашите артикули - българските плодове и зеленчуци.

„ В момента условието за храната на децата в образователните заведения е една трета от тях да са български. Защо да не са една една втора? По груби сметки при доставка на към 3600 т по тази стратегия, значи, че 1800 т ще са български. По този метод индиректно ще подпомогнем родното произвеждане на плодове и зеленчуци. Това е наша цели отговорност, на фона на спадащото произвеждане на български плодове и зеленчуци и на износа им “, разяснява той.

Маринов позволи и опция измененията да станат факт още тази година, само че уточни като най-вероятен период 2020-та, с цел да не се провали акцията по двете схеми за образователната 2019/2020 година.

„ Ще чакаме оферти от браншовите асоциации за възможни промени в текстове, които да станат факт през идната година. Бързи промени в наредбата не водят до нищо положително. Най-добре е да се обмислят и да се създадат качествени промени, съгласувани и с шефовете на образователните заведения и земеделските производители, с цел да изработим ясна идея, работеща и в бъдеще. Не бива да се вършат промени на парче “, добави зам.-земеделският министър.

По данни на Държавен фонд „ Земеделие “ (ДФЗ) 50 са утвърдените компании по схемата „ Училищен плод “ и още 40 - за доставки на мляко в образователните заведения. От няколко компаниите в понеделник се оплакаха, че от ДФЗ им бавят заплащанията по към този момент осъществени и изконсумирани доставки. Милена Рашева, шеф на една от тях - „ Ню проджект консулт “ посочи, че има неизплатени 700 хиляди лева и тя е принудена да бави заплати на свои чиновници.

От ДФЗ прецизираха, че против компаниите със забавените заплащания е имало подадени сигнали за нередности и освен това състояние не е законно да бъде утвърдено превеждането на сумите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР