Най-важното в речта на Путин беше изтеглянето на Русия от

...
Най-важното в речта на Путин беше изтеглянето на Русия от
Коментари Харесай

Политолог: Асимилацията на Беларус е напълно в духа на неоевразийската доктрина на Русия

Най-важното в речта на Путин беше изтеглянето на Русия от нов контракт СТАРТ. На езика на интернационалната сигурност това би трябвало да значи нова конкуренция във въоръжаването. Това сподели пред доцент Искрен Иванов, учител в СУ " Св. Климент Охридски ", лекар по политология с научни ползи в американската политика, интернационалната сигурност и ръководството на спорове.

По думите му изтеглянето на Русия от новия контракт СТАРТ е най-ключовият миг в речта на съветския президент от през вчерашния ден, а останалото е " политически заряд ".

Русия обаче няма технологиите, средствата и ресурсите да стартира нова конкуренция във въоръжаването, което значи, че Путин си оставя малка врата за нови нуклеарни опити, разясни Иванов.

Според него живеем в свят, прочут ни от 60-те години на 20-и век, когато човечеството беше на прага на нуклеарна война с кубинската ракетна рецесия. С прекратяването на нов СТАРТ стартират центробежни процеси, които напълно ще трансформират системата на интернационалните връзки.

Посещението на Байдън в украинската столица насочи ясно обръщение – че Америка твърда застава зад Украйна, само че и че Байдън оставя отворени каналите за връзка с Русия, а не ги затръшва, тъй че да не се стигне до нещо по-лошо, добави преподавателят.

" Този ред, който познаваме след края на Студената война, към този момент завърши. "

Зад думите на американския президент можем да разчетем подготовка на света за нахлуване в един напълно друг модел, счита Искрен Иванов.

Ако до 5 години този спор не свърши, това значи, че той ще се замрази, означи още той.

" Това значи в вероятност или да преминем в един свят, в който още веднъж ще станем очевидци на Студена война сред Съединени американски щати и евентуално Китай, който е най-категоричният заявител за това на този стадий да бъде другият полюс в интернационалната система. Един подобен свят би бил съпроводен с софтуерна конкуренция. Другият вид е светът да бъде многополюсен, в случай че се появят артисти, които да имат опцията и потенциала да доближат паритет със Съединени американски щати, а такива на този стадий няма. "

" Ако този спор се проточи, освен Русия, само че и НАТО ще изчерпи стратегическите си запаси. Това ще наложи не просто смяна на цялостните тактики на НАТО. То ще наложи нуждата от световно превъоръжаване, включително и в Европа. Това значи да отделяме доста повече пари за оръжия, за сигурност, за военна индустрия ", разяснява доцент Иванов в предаването " Преди всички ".

Асимилацията на Беларус е изцяло в духа на неоевразийската теория на Русия. Ако Русия асимирила Беларус, тогава тя ще опре в рамките на НАТО напълно. Сега има линия с Прибалтика, само че фронтът се уголемява в посока Полша, уточни преподавателят.

Китайската позиция ще е решаваща, тъй като този спор не може да бъде позволен без позицията на Пекин, акцентира Искрен Иванов.

" Технологично Китай към този момент е изпреварил Съединени американски щати, което значи, че малко по малко стартира да доближава паритет с Вашингтон. На този стадий Китай е изцяло безпристрастен в този спор. Едно ходатайство, една интервенция на Китай в този спор съществено ще наклони везната в интерес на едната или другата страна. За мен Китай ще избере неутралната позиция. "

" Никоя страна не е самодостатъчна. Няма по какъв начин една страна да претендира за самодостатъчност единствено въз основата на това, че разполага с толкоз доста запаси. Русия не може да се затвори в себе си и да действа сама в системата на интернационалните връзки. Никоя мощ не е самодостатъчна. Русия не прави изключение от това предписание ", посочи доцент Искрен Иванов. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР