Най-важното условие България да започне преговори с Република Северна Македония

...
Най-важното условие България да започне преговори с Република Северна Македония
Коментари Харесай

Йотова не е виждала текст за българите в конституцията на РСМ

" Най-важното изискване България да стартира договаряния с Република Северна Македония в Европейски Съюз е да впишат българите в Конституцията си. РСМ твърди, че се работи по текста за промени в Конституцията , само че аз даже не съм виждала някакъв план на текст за корекция на тяхната Конституция. " Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова пред публицисти в коментар на последните събития с евродепутата Андрей Ковачев, който не бе позволен да влезе в Република Северна Македония. Коментарът си тя направи, откакто връчи българските документи за идентичност на Християн Пендиков.

Ако до есента Конституцията не е изменена , макар отчета на Европейска комисия, България не може да даде зелена светлина на РСМ, безапелационна бе Йотова. Тя уточни, че първото изискване, което не се съблюдава, е, че двете страни ще се ангажират да се борят против езика на омразата. Второто изискване, което също не се съблюдава, е да има предварителна защита на езика на омразата. Третото - да се преследват всички, които си служат с езика на омразата и които правят дейности, ориентирани против разнообразни етнически групи, в това число и българите - също не се съблюдава. Съвместната историческа комисия също не може да се похвали с някакви резултати.

" Докато не изпълнят тези условия, няма да има договаряния за Европейски Съюз ", остра бе Йотова. От страна на България без значение от турбуленциите и политическата рецесия в страната, изпълняваме прецизно уговорките си по отношение на РСМ, увери вицепрезидентът.

. Според Йотова това е следващата брутална и безскрупулна проява от страна на Северна Македония. България към момента не е получила и приемлив отговор от РСМ кое е наложило възбраната и какви са тези черни описи, в които попада евродепутатът. Това е провокация и към България, и към Европейски Съюз, посочи Йотова.

Тя чака опрощение от Република Северна Македония за дейностите към българския евродепутат - сподели Йотова в отговор на въпрос на News.bg. Без междуправителствената конференция и без България да вдигне ветото си, не могат да стартира същинският развой по договарянията за влизане на Северна Македония в Европейски Съюз.

От своя страна Христиан Пендиков се усеща по-спокоен и по-защитен с българско поданство. В РСМ му предстоят правосъдни процеси и той се надява в най-скоро време те да приключат в негова изгода. Пендиков посочи, че към момента получава закани за живота си. Той възнамерява да запише висше обучение в България със компетентност " Международни връзки и човешки права " и да се върне в РСМ, с цел да се бори за македонските българи, с цел да може и те да имат равни права.
 Христиан Пендиков получи българско поданство на
Христиан Пендиков получи българско поданство на " Дондуков " 2

Илияна Йотова връчи български документи за идентичност и настоя за такива и за другите българи в РСМ

Пендиков увери, че е подготвен да помогне на македонските българи също да получат българско поданство. " Липсва ми Охрид, там съм отраснал ", сподели в умозаключение той.

Около 2 години трае процедурата по издаване на българско поданство, в случай че всичко е наред, тъй като единствено 6 месеца трябват, с цел да се ревизират жителите от европейските системи за сигурност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР