Най-важното е преговорите с ЕС да започнат възможно най-скоро, до

...
Най-важното е преговорите с ЕС да започнат възможно най-скоро, до
Коментари Харесай

Беяр Османи: Темата с България се използва и в двете страни предизборно

Най-важното е договарянията с Европейски Съюз да стартират допустимо най-скоро, до края на тази година. Това е от значително значение и в интерес освен за нас, само че и за целия район, за Европейски Съюз и даже за Република България, съобщи външният министър на РСМ Буяр Османи.

Преодоляването на разликите със София е развой, чиято рамка е планувана в Договора за другарство от 2017 година Изборите в двете страни обаче не способстват за решение, сподели Османи.

Той изрази страдание, че до края на този избирателен развой не е било допустимо и в районен съд Македония, и в България от ежедневните политически офанзиви и от отвличането на тази тематика в ежедневната политика и в двете страни, тъй като, споделя той, изборите в никакъв случай не способстват за решение на такива въпроси.
 Буяр Османи: Илинден постоянно беше причина за раздори с България Буяр Османи: Илинден постоянно беше причина за раздори с България
Илинден е значим ден в историческия подтекст за нашата страна, значим празник, посредством който ние подхранваме смисъла на полезностите на Кру...

„ Трябва да намерим метод да стартираме договарянията допустимо най-скоро и съм удовлетворен, че през вчерашния ден Ескобар, а и други представители на Европейски Съюз, предизвестиха, че имаме сериозен проблем в района и че този въпрос не може да държи пленник на стабилността на целия район и европейска вероятност. Как ще преодолеем разликите, това е развой. Процес, чиято рамка е планувана от контракта от 2017 година, посредством комисията. Мисля, че тази смяна в метода на българска страна е развой на саморефлексия. Все още не мога да преценява желанията, тъй като заради изборите нямахме постоянна връзка за продан на отзиви и въпроси, само че се пробвам да наложа мисленето, че не можете да налагате правото на самоидентификация на никого или да му забранявате или да налагате безспорна истина, страната би трябвало да подсигурява това на всички жители, първо на македонците, болшинството, на албанците, турците, ромите и даже на българите, които усещат, че имат право на самоопределяне и да демонстрират своите културни особености. Държавата до момента не е забранявала, нито би трябвало да не разрешава такава опция и независимост за самоидентификация на жителите оттук насетне “, сподели Османи в отговор на журналистически въпрос след конференцията на партията в централата на Демократичен съюз за интеграция (ДСИ). Той изрази страдание, че до края на този избирателен развой не е било допустимо да се отбрани този въпрос и в районен съд Македония, и в България от и от отвличането на тази тематика в ежедневната политика и в двете страни, тъй като, сподели той, изборите в никакъв случай не способстват за решаването на такива въпроси.

Османи акцентира, че двете държавни управления разискват единствено въпросите, които са били показани до момента с пакета от пет точки, по който се чака скоро – през втората половина на ноември - да има среща.

Но, добави Османи, районен съд Македония не е получила никакво искане за включване на българите в конституцията на страната.

По неговите думи това нещо се е съдържало единствено в изказването на президента Румен Радев в Словения, само че в публично известие, в връзката, която се обменя посредством ноти, която се обменя на публични срещи, се разискват петте въпроса и несъмнено нашият въпрос, а това е обвързването на тези пет въпроса с даването на зелена светлина за започване на договаряния за присъединение с Европейски Съюз. Ето за какво би трябвало да отделим формалните диалози от това, което постановяваме повече в като хрумвания за превъзмогване на разликите “, сподели Османи.

Попитан за желание да изиска взаимност във връзка с македонското малцинство, той сподели, че схваща нуждата от взаимност и е натурален инстинкт две суверенни страни да поддържат връзка на основата на взаимност и повтори, че конституционният ред в България не признава организацията на жителите по етническа основа.
 Османи: Преговорите със София ще тръгнат след съставяне на държавно управление Османи: Преговорите със София ще тръгнат след съставяне на държавно управление
След като бъде образувано ново държавно управление в София, след 15 август ще се интензифицират диалозите за възможен пробив още през с...

Той акцентира, че до момента никой в районен съд Македония не е докладвал за случаи на дискриминация по етнически симптом.

Според Османи срещите на представители на български сдружения от районен съд Македония с политици в България са в подтекста на политизация и в подтекста на изборния развой.

„ Но в случай че като член на общественост, която е минала през сходни обстановки на ограничение на опцията за себеизразяване, мога да бъда каналът за изложение на тези недоволства, тъй че един път вечно да се демитологизират такива възгледи, които в този момент се употребяват в политически избирателен развой “, споделя Османи.

По отношение на Комисията по исторически въпроси той счита, че дискурсът е в предизборна среда. Уведомява, че досега няма публична оставка от члена на македонския екип на Смесената историческа комисия Ванчо Георгиев.

По мотив случая с българско поданство, за който се твърди, че Данела Арсовска има като един от претендентите за кмет на Скопие, външният министър сподели, че в тази ситуация няма законово ограничаване, а казусът е от етичен темперамент заради неяснота.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР