Най-важният костюм за новия филм Дядо Въльо на проф. Георги

...
Най-важният костюм за новия филм Дядо Въльо на проф. Георги
Коментари Харесай

Гърбача уши униформата на Бенковски от шаяк и сърма

Най-важният костюм за новия филм " Дядо Въльо " на проф. Георги Дюлгеров е направен от последния пловдивски терзия Иван Тонев – Гърбача.

Той е създател на четническата униформа на Георги Бенковски, с която воеводата умира при башибозушка засада в Тетевенския Балкан. Филмът е за неговия изменник – дядо Въльо и премиерата му се чака да е през март.



Униформите на Хвърковатата чета на Бенковски са разказани доста добре в „ Записки по българските въстания ”. „ Панталоните им са от бял шаяк, а куртките са от зелен. На панталона има сърмени шевици ”, споделя Гърбача. 



Филмът споделя за измяната, което води до убийството на Гавраил Хлътев - както е същинското име на Бенковски, и за това по какъв начин след години Захари Стоянов се среща още веднъж с дядо Въльо. 



Снимките започнаха през май предходната година в къщата музей „ Тодор Каблешков ” в Копривщица. Това стана след 9-годишно закъснение на началото на фотосите.

Идеята за тази лента хрумва на проф. Дюлгеров откакто гледа телевизионно предаване, в което български преподавател споделя, че не знае по какъв начин е умрял най-големия воин на Априлското въстание.

„ Филмът е живо създание за мен, то се развива, придобива свои контури и стартира да върви по собствен път. Нашият филм малко се отклони от първичния план, влязоха надарени артисти и изпълниха облиците “, сподели в едно изявление проф. Георги Дюлгеров.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР