Най-тревожният сигнал за предстояща рецесия в САЩ бе даден в

...
Най-тревожният сигнал за предстояща рецесия в САЩ бе даден в
Коментари Харесай

Колко лош сигнал за пазарите е обръщането на лихвената крива в САЩ

Най-тревожният сигнал за идна криза в Съединени американски щати бе даден в края на март. Обърна се лихвената крива, въпреки и за напълно къс миг. По този метод пазарът на облигации стартира да дава сигнали за идна криза за щатската стопанска система.

Всъщност, обстановката при която краткосрочните лихви са се повишавали над дълготрайните такива, известна още като обърната лихвена крива, е предшествала всяка криза в Съединени американски щати. По-скоро, я е предхождала с към година-година и половина.

А обърнатата лихвена крива - тази сред 2 и 10-годишните американски държавни скъпи бумаги стана действителност, за малко, на 29-ти март. И въпреки това да не е главната инверсия, която вложителите наблюдават, въпреки всичко е извънредно обезпокоителен сигнал.

Иначе, желаната от вложителите лихвена крива е тази сред 3-месечните и 10-годишните държавни щатски облигации.

Лихвената крива, сред 2 и 10-годишните облигации е ставала с негативен надолнище всякога преди рецесиите от 1981-а, 1991-а, 2000-а и 2008 година. Тя предшества всички девет рецесии от 1955 година насам, като времето на последващите рецесии е било сред шест месеца и две години.

И въпреки мнозина да свързват обръщането на лихвената крива с рецесии, това по-скоро е отражение на видовите стопански условия и цикли, в сравнение с причина за тяхното предизвикателство, напомнят специалисти.

Обратната крива сочи усещанията на пазара, че държавното управление е по-малко да заплати това, което дължи след две години, в сравнение с отговорностите си след десетилетие.

Комбинацията от превръщане на лихвената крива, в комбиниране с опасенията за закъснение на международния растеж, мога да имат съществено влияние върху евентуалната бъдеща политика на Фед, считат анализатори.

Пазарите към момента не реагират на обърнатата лихвена крива

" Въпреки че е добър знак за бъдещи стопански проблеми, обърнатата крива на доходността не е доста добър инструмент за таймиране за вложителите в акции ", написа Браян Левит, световен пазарен пълководец в Invesco в записка от 24 март.

" Например, вложителите, които продадоха, когато кривата на доходността се обърна за първи път на 14 декември 1988 година, пропуснаха следваща облага от 34% в показателя S&P 500 ", написа Левит.

" Тези, които продадоха, когато това се случи още веднъж на 26 май 1998 година, пропуснаха 39% в допълнение нарастване на пазара ", сподели той. " Всъщност, междинната възвръщаемост на показателя S&P 500 от датата на всеки цикъл, когато кривата на доходността се обръща към пазарния пик, е 19%. "

Инвеститорите сигурно не се насочиха към изходите при обръщането на кривата на 29-ти март. Акциите в Съединени американски щати приключиха със мощни облаги, основавайки се на отскок от ниските равнища при започване на март и даже задвижвайки S&P 500 до излизане от пазарната промяна, в която влезе през февруари. Dow Jones Industrial Average скочи с 338 пункта, или 1%, до момента в който Nasdaq Composite напредна с 1.8%.

Обикновено кривата на рентабилност, линия, която мери доходността за всички падежи, се накланя нагоре, като се има поради времевата стойност на парите. Обръщането на кривата алармира, че вложителите чакат дълготрайните лихвени проценти да бъдат под краткосрочните, събитие, необятно одобрявано като сигнал за евентуален стопански спад.

Но и там има закъснение. Левит означи, че данните от 1965 година демонстрират, че междинната дълготрайност от време сред инверсия и криза е била 18 месеца - съвпадайки със междинното разстояние сред началото на инверсията и пика на S&P 500.

Освен това откривателите настояват, че е нужна непрекъсната инверсия за изпращане на сигнал, нещо, което към момента не се е случило, само че остава необятно предстоящо.

Изводът, написа Левит, е, че кривата на доходността остава мощен знак и най-малкото алармира за охлаждаща се стопанска система.

" Променливостта би трябвало да остане нараснала и летвата за триумф на вложение се подвига. Но в последна сметка считаме, че си коства да отделим време, с цел да усвоим по-широката картина и да не разчитаме на нито един индикатор ", сподели той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР