Най-тежкото предизвикателство пред системата беше навлизането на Африканската чума по

...
Най-тежкото предизвикателство пред системата беше навлизането на Африканската чума по
Коментари Харесай

Десислава Танева: Най-голямото предизвикателство за нас беше Африканската чума

Най-тежкото предизвикателство пред системата беше навлизането на Африканската чума по свинете на наша територия - експлоадирането на епидемията през юли месец, преодоляването на разпространяването й и ограничението на вредите. Това беше в действителност обстановка, в каквато българската страна не е изпадала, тъй като това е заболяване, за което няма открито нито лекуване, нито ваксина. Това съобщи пред публицисти в Хвойна министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.   
По думите й оправянето с тази болест е извънредно мъчно и доста дълготрайно. Проблемът е с недоверието в обществото, с непознаването на спецификата на болестта и с методите на разпространяване.
„ Искам да благодаря на хората, които без значение от изненадата, шока и неприятната страст, в последна сметка чуха нашите препоръки, започнаха доста ограничения против разпространяването й. Много хора непрекъснато работиха на терен, където бяха огнищата. Имахме пропуски. Надявам се, че годината, която следва, в доста по-голяма подготвеност ще посрещнем това предизвикателство. Всеки ще бъде доста по-информиран. Това е първото изискване, с цел да могат всички ограничения да бъдат сполучливи. Надявам се  да имаме доста по-малки вреди идната година “, уточни Танева.

Тя изясни, че не би могла да даде точна информация до каква степен са се справили с казуса с мотив, че „ това е вирусно заболяване - доста резистентен вирус “.
„ Ние успяхме да ограничим болестта на процедура през август месец. Всичко беше в юли месец, доста бързо действахме. Какво демонстрира практиката в други страни, където вирусът е от 2014 година? Следващите години след експлоадирането нормално има по-малко на брой огнища. По-притеснителното е, че една част са в същите огнища, в които са били миналата година. Летните месеци са пика на болестта “, добави Танева.
Тя посочи, че от 2018 година, когато е първият регистриран случай до момента, българският поданик е дал общо 70 млн. лева за всички ограничения за предварителна защита плюс компенсацията на всички наранени.
„ Това са нашите пари и в случай че ние желаеме тези вреди да са по-малко, би трябвало да съблюдаваме всички инструкции за предотвратяване от разпространяването на вируса, тъй като човешкият фактор е един от най-рисковите “, означи още министърът.    
9 млн. евро от тези 70 млн. лева към този момент са били рефинансирани от Европейската комисия.
Африканската чума по свинете е към този момент в цяла България. Тя стигна и до южната ни граница, на процедура на всички места.
По думите й след одит, който е минал по отношение на Африканската чума, страната ни е получила доста висока оценка за подхванатите ограничения. Единствената забележка на Европейска комисия е за легализацията на персоналните стопанства, регистрирането и ограниченията за биосигурност, при които би трябвало да се отглеждат домашните прасета.
Изискването ще е до 3 броя прасета единствено за угояване, като те би трябвало да се отглеждат единствено от този вид, затворени, с настрана място за фураж.  
Информацията е, че започват 6 ограничения по Програмата за развиване на селските региони в допълнение с близо 70 млн. евро бюджет за предварителна защита и поддръжка на животновъдствата в хипотезата на влезнала епизоотия в България.
Две от ограниченията към този момент са отворени. Те са за образование, които следва да се проведат напролет.
Едната от другите четири е за 100% финансиране на засегнатите ферми от огнищата, които бяха изцяло унищожени, с цел да се репопулират. Всички наранени ферми имат решение да възстановят свинете, като една от тях към този момент е населила 500 броя. В избран интервал по правилник, животните ще се отглеждат, само че от време на време ще се вземат проби. Ако всичко е чисто, фермата ще получи право изцяло да се зареди.    
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР