Най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража, бе наложена

...
Най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража, бе наложена
Коментари Харесай

Оставиха в ареста рецидивисти, обрали заложна къща

Най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража, бе наложена на двамата рецидивисти, упрекнати в грабеж на пазарджишка заложна къща. Засега доказателствата против тях са единствено косвени, само че арбитър Ирина Джунева реши, че има риск да се укрият или да извършат други закононарушения.

А двамата мъже са с задоволително богати досиета и досега. 31-годишният гражданин на Септември Иван Куртев има в предишното си 19 присъди, година по-младият Димитър Асенов от Братаница – 16. Предполагаемите към този момент нападатели са неженени, с начално обучение.

Прокурор Таня Мадина изрази възмущението си от дързостта на обира, осъществен измежду бял ден – в 12,00 часа по обяд на 1 май, и то на метри от постройката на Министерство на вътрешните работи в Пазарджик. От думите на обвинителката стана ясно, че Куртев влезнал в заложната къща и заплашил служителката Ралица Илиева, че ще я простреля, след което взел общо 8 златни накита – гривни и синджири, и избягал. Бижутата бил продадени по най-бързия метод. Престъплението е осъществено след предварителна подготовка. Двамата много време следили обекта, преди да предпршемат офанзива, набавили си и маска, сподели още прокурор Мадина, която настоя за непрекъснато задържане под стража и за двамата.

Любопитен миг от съвещанието бе, че септемвриецът Иван Куртев пое цялата виновност за грабежа. Пред съда той съобщи, че Димитър Асенов не е бил с него в заложната къща. 20 души обаче го били и го поливали с вода да го свестяват, държали го без храна и вода през целия ден и цяла нощ, до момента в който не се принудил да признае за съизвършител. Преди него Асенов също съобщи, че не е крал, единствено бил помолен от Куртев да продаде бижутата и виновността му била, че ги е пласирал. Мъжът сподели още, че не желал да влиза още веднъж в пандиза, желал да завърши с престъпното си минало и да се ожени.

Решението н Окръжния съд е неокончателно. При обжалване плануваната в Апелативния съд в Пловдив дата е 10 май.

Според публикуваната от полицията инфармация, обирът е осъществен по обяд на 1 май, откакто маскиран мъж нахлул в заложната къща и заплащил служителката. После разрушил витрината, отмъкнал няколко златни накита и избягал. След няколко дни интензивни оперативни дейности органите на реда стигнали до самоличността на причинителя – 31-годишния Иван Куртев от Септември. Заедно с него е открит и съучастникът му също рецидивист – 30-годишния Димитър Асенов от пазарджишкото село Братаница.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР