Най-страшното нещо, когато излязоха санкциите по закона Магнитски, не бяха

...
Най-страшното нещо, когато излязоха санкциите по закона Магнитски, не бяха
Коментари Харесай

Асен Василев: Санкциите по "Магнитски" можеха да заразят цялата икономика

" Най-страшното нещо, когато излязоха глобите по закона " Магнитски ", не бяха трите физически лица от икономическа позиция, а 64 – те компании, които бяха включени. Това евентуално можеше да болести цялата стопанска система, тъй като те имат шефове, съдружници и това цялото нещо можеше да пламне ", разяснява в предаването " Лице в лице " служебният министър на финансите Асен Василев.

" Нямаме парламент, който да предприеме някакви законови дейности, тъй че да се защищити стопанската система от тази болест. Правителството взе доста умно решение да направи доста стеснен прочит на съгласуваност и на база на това да ограничи листата от компании и лица и да каже на държавните сдружения: " Не работете с тези лица, с цел да не се болестите " ", добави Василиев.

Той означи, че единствено една компания е извадена от листата, тъй като там е имало фактическа неточност в Търговския указател.

" Майката на Делян Пеевски сега се ревизира, само че мъчно би могло да се каже, че майката и синът, които са имали доста компании дружно през последните 10-15 години, не са свързани лица ", изясни Асен Василев.

Според служебния министър на финансите обстановката в този момент не е толкоз комплицирана, макар Коронавирус рецесията и някои механически проблеми, спрямо 2013 година, когато той отново е бил министър в служебното държавно управление тогава.

" Видяхте какво става в ББР, в " Автомагистрали ", какво заварихме в Национална агенция за приходите – това основава една нестабилност на системата ", сподели Василев. Така по думите му мъчно може да се отдели здравото от болното и да стартира надграждане в положителна посока.

" Национална агенция за приходите вършат проект на събираемостта на седмична база. Влизайки в министерството, ние заварихме малко над проекта, малко под проекта – според от това, за кое перо налози приказваме. В момента, това, което виждаме е събираемост, която изпреварва проекта ", означи финансовият министър.

Според него има няколко фактора за това. " Икономиката се развива добре, нямаме тежка рецесия. Вторият фактор е, че преориентирахме работата на Национална агенция за приходите да тръгне да работи с компаниите, които са огромни получатели на публични средства и такива, които има трансферно ценообразуване – т.е. огромни разноски към свързани компании в чужбина. Третото нещо, което Национална агенция за приходите започнаха да вършат, е систематични инспекции на огромните касови наличия. Започна и дейна работа с компаниите, които дължат пари все още. Част от тези компании към този момент подписаха проекти за погашение и внесоха пари в бюджета. Общият резултат от тези ограничения допускам, че ще докара до спомагателна събираемост към края на годината от към 1 - 1,5 милиарда лева ", предвижда Асен Василев.

По думите му, Национална агенция за приходите е била употребена като бухалка, само че сега бизнесът е спокоен и бизнесите, които си заплащат налозите няма от какво да се опасяват.

" Работим с министерството на опазването на здравето да се подсигурят задоволително средства третата вълна на ковид, за която е съвсем несъмнено, че ще има, да бъде вярно ръководена, да бъде изцяло финансово подсигурена. Ако се наложи затваряне на бизнеси, там също да има задоволително планувани за това нещо пари ", сподели министър Василев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР