Най-старото и най-голямо плевенско читалище - "Съгласие 1869", напуска Съюза

...
Най-старото и най-голямо плевенско читалище - "Съгласие 1869", напуска Съюза
Коментари Харесай

Плевенското читалище "Съгласие 1869" напуска Съюза на народните читалища в България

Най-старото и най-голямо плевенско читалище - "Съгласие 1869 ", напуща Съюза на националните читалища /СНЧ/ в България. Това заяви ръководителят му Ивайло Атанасов.

Той посочи, че решението е взето от настоятелството и следва да бъде сложено пред общо заседание на читалището през март.

Секретарят на читалището Маргарита Лазарова добави, че "Съгласие 1869 " следващата година ще празнува 150 години и е измежду учредителите на СНЧ. За страдание се стигна до това състояние през днешния ден, което не е в интерес и на читалището, и на Съюза, разяснява тя. Според нея Съюзът се превръщал "в секретна организация ", до която не получали достъп.

"През последните години се вижда занемаряване на читалище "Съгласие 1869 " от Съюза ", безапелационна бе Лазарова пред Българска телеграфна агенция.

Най-голямото читалище в Плевен не било позволено до прояви на Съюза като да вземем за пример до присъединяване в последния конгрес "където се вземат значимите решения ". Представителите на настоятелството показаха, че базата, която стопанисват е над 4200 кв.м., а библиотеката има повече книги, от колкото всички на останалите читалища в региона.

Атанасов добави, че са писали писма до Министерството на културата, до ръководителя на Общинския съвет и до кмета в Плевен за читалищните проблеми, търсели срещи, само че не получавали поддръжка за това. Той разкри, че към този момент е посещаван от представители на читалища от страната, които предложили да бъде проведен различен съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР