Най-специалните поводи в живота ни се свързват с една специална

...
Най-специалните поводи в живота ни се свързват с една специална
Коментари Харесай

10 любопитни факта за шампанското

Най-специалните мотиви в живота ни се свързват с една специфична напитка – шампанското. Всяка нова година стартира с мехурчетата, които гъделичкат небцето ни. Сватби, юбилеи, абитуриентски балове, празници на влюбени и разлюбени са единствено добра причина да си доставите това наслаждение и да се придвижите във Франция.

Шампанско може да се назовава единствено вино, създадено от лозя от провинция Шампан във Франция. Това е регламентирано от Европейския съюз. Останалите са с етикет “пенливо вино ”. Запознайте се с 10 любопитни обстоятелството за този балсам.

Първото пенливо вино е създадено в региона Ландедок, само че е усъвършенствано и превърнато в фамозната по целия свят напитка точно в Шампан. В градчето Отвилие, на 20 км от Реймс, домакинът на бенедиктинското абатство Дом Периньон през 1670 година основава технологията Recoupage — купажиране (съединяване на няколко сорта грозде) пенливо вино, а също и Boughage и Ficelage – наливането на това вино в бутилки и слагането на запушалка.

Шампан е измежду най-студените райони, в които се създава вино. Ниските температури по тези географски ширини стопират доста рано процеса на ферментация, още преди всичката гроздова захар да се трансформира в алкохол. Вторичната ферментация на виното стартира пролетта, с първите по-топли дни. При този развой се отделя въглероден диоксид, който газира виното.

 10 любопитни обстоятелството за шампанското

Със самото си “изобретяване ”, шампанскотоенаречено “виното на дявола ” ( ” le vin du diable ”), тъй като бутилките безусловно експлодирали. Механизмът, който “спасява ” бутилката, е изобретен много по-късно, през 1844 година, от Адолф Жаксон. Преди Жаксон да изобрети специфичната телена оплетка за тапата, бутилките с шампанско били отваряни единствено в дълбоките мазета, където отлежавали, тъй като постоянно това било съпроводено с пръсването им на рискови дребни стъклени шрапнели. За задачата си имало специфична служба, а индивидът, който бил назначаван на нея, отварял бутилките със специфична желязна маска – от XVI до XVIII век.

Бутилките с шампанско са в разнообразни размери – от 0,375 литра (деми) до 35-литровата бутилка, равняваща се на половин човешки растеж. Всички бутилки от 0,375 литра нагоре носят имената на антични юдейски царе:

 10 любопитни обстоятелството за шампанското

Мелхиседек: 30 л = 40 елементарни бутилки;
Примат: 27 л = 36 елементарни бутилки;
Соломон: 18 л = 24 елементарни бутилки;
Навуходоносор: 15 л = 20 елементарни бутилки;
Балтазар: 12 л = 16 елементарни бутилки;
Салманазар: 9 л = 12 елементарни бутилки;
Матусаил: 6 л = 8 елементарни бутилки;
Иеровоам: 3 л = 4 елементарни бутилки;
Магнум – 1.5 л = 2 елементарни бутилки.

Бутилките за шампанско са дебелостенни, с вдлъбнато дъно, предопределени да устоят налягане, трикратно по-високо от налягането в автомобилна гума. Налягането в бутилка шампанско е 40 кг на квадратен инч. Тапата излетява от бутилката със скорост 40 км/час. Като общоприета за производството на Шампан са бутилките от 0,750 л.

 10 любопитни обстоятелството за шампанското

Гроздето за шампанското се бере при започване на септември, по-рано от другите винени сортове, с цел да не натрупат гроздовете захар. За шампанско се употребяват три сорта – пино ноар, шардоне и по-рядко пино моние. Качеството на финалната напитка се дефинира по мехурчетата. Колкото по-малки са те, толкоз по-качествено е виното.

 10 любопитни обстоятелството за шампанското

Смята се, че балончетата в шампанското и пенливите виновност форсират циркулирането на алкохола в кръвта и по този начин човек се напива по-бързо. В една бутилка се съдържат почти 50 милиона от тях, 30 пък се одобряват във всяка секунда, в която пиете от него.

Най-голямата в света маза за шампанско се намира в Еперне, поради което назовават града столица на шампанското. Под улиците му са ситуирани 110 км тунели, в които се пазят 200 милиона бутилки шампанско. Значителна част от запасите искрящо вино се съхраняват в тунелите под основната улица на града – авеню дьо Шампан, където се намират седалищата на винопроизводителните компании. Те харесали Еперне още през 19 век, когато в града била построена железопътна гара, която решила въпроса с превозването на бутилките шампанско от Еперне до всички кътчета по света.

Когато шампанското се държи в ледник, корковата запушалка изсъхва и се свива, тъй че газировката може да излезе на открито, а други миризми и усети да обхванат вътре. Шампанското би трябвало постоянно да се съхранява, сложено на една страна, с цел да остава тапата влажна и да се подсигурява непроникване на въздух.

Най-скъпото шампанско в света е Gout de Diamants (Вкус на диаманти). Вкусът на диаманти (Taste of Diamonds) коства 2,07 млн. $. Бутилката е по дизайн на Александър Амосу. Етикетът е направен ръчно от чист калай с 19-каратови камъни Сваровски.

 10 любопитни обстоятелството за шампанското

Най-старото шампанско в света е намерено на дъното на Балтийско море и е на възраст от над 180 години. Намерени са 172 бутилки с марки Veuve Cliquot и Juglar, което след 1830 година е преименувано на Jacquesson. Предполага се, че корабът пътувал към Санкт Петербург, а товарът му бил предопределен за цар Александър ІІ.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР