Най-слабият метален полъх от миризмата на молекулата Е2D, която се

...
Най-слабият метален полъх от миризмата на молекулата Е2D, която се
Коментари Харесай

Молекула с мирис на желязо в кръвта привлича вълците и предупреждава за опасност човека

Най-слабият железен лъх от миризмата на молекулата Е2D, която се съдържа в кръвта на бозайниците, трансформира някои животни в гневни хищници, а плаши други - в това число индивида, и ги води до оттегляне, заяви в. "Дейли мейл ", цитира Българска телеграфна агенция.

Откритието направиха шведски учени от института Каролинска в Стокхолм.

Миризмата притегля вълците, както и оборните мухи, които пият кръв. При хората обаче, тя работи като предизвестие, даже в дребни количества.

Специалистите изолираха молекулата E2D. Всички представители на глутницата облизаха, хапеха и пазеха парче дърво, намазано с получения разтвор. Хищниците бяха привлечени от миризмата на желязо не по-малко, в сравнение с от тази на кръв.

Хората проявяваха признаци на стрес и боязън, когато бяха подложени на опита. Те подушваха молекулата, даже при минимално количество в разтвор. Авторите на проучването допълниха, че доброволците реагираха по-скоро като мишки, в сравнение с като вълци. Обяснението, по думите на експертите, е, че в предишното хората са ядели инсекти и чак след това почнали да ловуват и да се хранят с месо.

Досега не беше следено една и съща молекула да провокира радикално противоположно държание при живи организми, вариращи от оборна муха до човек.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР