Най-скъпият град за живеене и работа в чужбина през 2021

...
Най-скъпият град за живеене и работа в чужбина през 2021
Коментари Харесай

Ашхабад – градът на сградите от бяр мрамор

Най-скъпият град за живеене и работа в чужбина през 2021 година е Ашхабад, столицата на Туркменистан - страна от Централна Азия, съгласно годишния отчет на компанията за ръководство на активи Mercer. Този град се изкачи с едно място по-нагоре в показателя на City of Cost of Living и измести Хонконг от първата позиция.

Повечето от градовете в първата десетка са настоятелен центрове в Азия и Европа, в които стремителният икономически ръст води до още по-стремителен растеж на разноските за живот.

Ашхабад е по-скоро изключение от това предписание. Работата е там, че прекалено високите разноски за живот за задграничните служащи в Ашхабад са свързани не с растежа на благосъстоянието на града и страната, а по-скоро с тежката икономическа рецесия. Столицата на Туркменистан целенасочено вървеше към този " триумф " и от второто мяста през предходната година, с помощта на неотслабващия растеж на инфлацията, решително се реалокира на върха на рейтинга. В столицата на Туркменистан инфлацията е скочила с 11% към миналата  година.

Индексът проучва разноските за живот в 209 града, като съпоставя харчовете за повече от 200 продукта, в това число храна, артикули за бита, превоз и жилища.

Ашхабад (на туркменски: Aşgabat; от 1919 до 1927 г. – Полторацк) е столицата и най-големият град на Туркменистан с над милион поданици. Разположен е сред планината Копетдаг на юг и пустинята Каракум (буквално „ черен пясък “) на север. Пустинята заемаща към 70% от територията на страната, с повърхност към 350 хиляди кв. км2.

Основан през 1881 година, градът претъпява съвсем цялостно заличаване след Ашхабадското земетресение през 1948 година. След провъзгласяването на независимостта на страната, туркменските управляващи организират всеобща акция по преименуване и „ туркменизация “ на названията на градовете. Във връзка с това наименованието на туркменската столица в публични документи е Ашгабат .

Ашхабат е учреден като барикада. То е наименувано по името на близкото населено място Асхабад (букв. „ обичан град “ на туркменски). Става административен център на Закаспийска област в границите на Руската империя и се ръководи от военна администрация. По това време градът е формиран от кирпичени къщи, обградени от плодови градини. Улиците са се проектирали прави, а постройките едноетажни, защото след няколко трусове е взето решение да не се строят многоетажни кирпичени здания. Населението пораства, защото руснаците укрепват региона, който е наоколо до Персия, която е под въздействието на британците.

През 1919 година градът е преименуван на Полторацк (в чест на болшевика Павел Полторацки). След пет години получава формален статут на столица на новообразуваната Туркменска ССР. Първоначалното име Ашхабад е възобновено през 1927 година. След това градът претърпява бърз напредък и индустриализация.

На 6 октомври 1948 година Ашхабад е ударен от разрушително земетресение с магнитуд от 7,3 по Рихтер. Разрушени са от 90% до 98% от постройките в града. По разнообразни оценки умира сред половината и 2/3 от популацията на града (тоест от 60 до 110 хиляди души). Днешните публични оценки на Туркменистан сочат, че тогава са починали 176 хиляди души.

През 1962 година до града доближава Каракумския канал - най-големият напоителен канал в света, което разрешава да се позволи казуса с непрекъснатия минус на вода в града. Той е плавателен по по-голямата част от дължината му от 1375 километра. Каналът спомага за развиването на земеделието, изключително в развъждането на памук, и доставя столицата Ашхабад с вода. Каналът е и главният фактор за намаляването на акваторията на Аралско море, което е екологична злополука за района.

През 2013 година градът влиза в книгата за върхове на Гинес с най-голямата централизация на здания от бял мрамор.

Ашхабад е ситуиран в южната част на Туркменистан, на 25 км северно от границата с Иран в Туранската равнина. Попада в оазиса Ахал-Теке. Надморската височина на града е сред 214 и 240 метра.

Главните браншове в стопанската система на туркменската столица са производството на памучни текстили и металургията. Градът е значима спирка на Транскаспийската железница. Голяма част от заетостта в Ашхабад обезпечават държавни институции. Ашхабат взе участие в основаването на интернационален транспортен и директен кулоар, улесняващ транспорта на артикули сред Централна Азия и Персийския залив. Силно развита е търговията, като из града са ситуирани доста базари и търговски центрове.

Столицата се обслужва от интернационално летище " Ашхабад ". В града е централата на Туркменистанските авиолинии. Ашхабад има въздушна връзка до и от всички огромни градове в страната, както и някои градове в Азия и Европа, изключително страни членки на Оперативно-наблюдателно дело.

Транскаспийската железница (Туркменбаши – Балканабад – Берекет – Ашхабат – Мари – Туркменабад) минава през града от изток на запад. От 2006 година има железопътна линия и на север - Транскаракумската железница.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР