Най-сетне! След дълго чакане и отлагания, един от научните проекти,

...
Най-сетне! След дълго чакане и отлагания, един от научните проекти,
Коментари Харесай

Руско-немската обсерватория Спектр-РГ тръгва към Байконур за изстрелване на 21-ви юни!

Най-сетне! След дълго очакване и отлагания, един от научните планове, ръководени от Русия, ще доближи до стартовата площадка. Обсерваторията “Спектр-РГ ” ще отпътува на следващия ден, на 24-ти април, към космодрума Байконур. Там тя ще бъде подложена на финалните тествания и в случай че всичко мине наред, изстрелването ще е на 21-ви юни.

“Спектр-РГ ” ще учи космоса в рентгеновия диапазон на електромагнитния набор. Обсерваторията се състои от два телескопа: ART-XC, основан от Русия, и eROSITA, основан от Германия. Космическата платформа, към която телескопите са прикрепени, съставлява модифицирана сателитна платформа “Навигатор ”, издигната от Неправителствени организации “Лавочкин ”. Първоначално изстрелването на “Спектр-РГ ” бе планувано за 2013-та, само че след това бе отсрочено за 2016-та, 2017-та, 2018-та и чак в този момент стартира подготовката за пуск през 2019-та година.

Ракетата-носител ще е “Протон-М ” с ускорителен блок “ДМ-03 ”. Обсерваторията би трябвало да бъде изведена в точката на Лагранж L2 от системата “Земя-Слънце ”, на разстояние от към 1.5 милиона километра от Земята.

Това значи, че “Спектр-РГ ” е първата научна задача след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, която е ръководена от Русия и която ще доближи до междупланетното пространство, стига да е сполучлива. 

Инфо: Роскосмос

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР