Най-съществените промени, които целят предложените изменения и допълнения в Закона

...
Най-съществените промени, които целят предложените изменения и допълнения в Закона
Коментари Харесай

Стойчо Кацаров: Пушенето да се забрани и в игралните зали, регистър на психично болните ще откаже много хора от лечение

Най-съществените промени, които целят препоръчаните промени и допълнения в Закона за здравето, са свързани с разширението на пълномощията на Изпълнителна организация Медицински одит (ИАМО), повишението на глобите за длъжностни и юридически лица, които не съблюдават предписанията и правата на пациентите; стягане на контрола по отношение на тютюнопушенето на публични места, (включително и с наргилета), както и вероятно създаване на указател на психологично болните в Националния център по публично здраве и разбори. 

Това разяснява в ефира на Радио София  доктор Стойчо Кацаров  - ръководител на Центъра за защита на правата в опазването на здравето (ЦЗПЗ), във връзка с плана на Закон за изменение и допълнение на Закона за здравето, чието публично разискване продължава до 5 септември. 

" При избора на новия шеф на НЗОК (д-р Дечо Дечев - бел.а.) той отбрани в концепцията си концепцията ИАМО да премине към касата като надзорен орган. Явно по тази точка има разминаване с позицията на Министерството на здравеопазването, тъй като проектозаконът не планува сходно нещо.

Разширяването на пълномощия и увеличението на наказания обаче не водят от самосебе си до позитивни резултати. Трябва да се промени отговорността ни като хора. Нужно е самият консуматор (пациент) да е овластен да подава сигнали и тъжби, другояче контролът не може да бъде ефикасен.

Адмирирам напълно ограниченията за ограничение на тютюнопушенето на публични места. Наргилетата също вредят на здравето.
Вече се дава опция надзор да упражняват освен здравните инспектори, само че и кметове и представители на други държавни институции. Но не знам по каква причина от възбраните са извадени игралните зали. Досега и за казината важеше възбраната. Изваждането им е необяснимо и от ЦЗПЗ ще изразим мнението си по този текст, както и то отношение на регистъра на хората с психологични разстройства. Вероятно подобен указател ще улесни администрацията и Министерство на вътрешните работи, само че ще съществуват големи опасности поради него хората да се откажат от психиатрично лекуване, когато имат потребност от такова - от боязън да не си изгубят работата, за шофьорска брошура или учене, да не им остане клеймо за цялостен живот. По-разумно е в регистъра да се вписват хора, които са лекувани след правосъдно решение или които към този момент имат потвърдени престъпни прояви. "

Законопроектът визира и тематики, свързани с откриването и финансирането на здравни кабинети, националните референтни лаборатории, здравните посредници, органите на държавния здравен надзор.

Чуйте повече в диалога на Георги Нейков с доктор Стойчо Кацаров.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР