Най-ранните доказателства сочат към бирата, казва Тереза ​​Маккула, уредник в

...
Най-ранните доказателства сочат към бирата, казва Тереза ​​Маккула, уредник в
Коментари Харесай

Бира, вино, динозаври и големият взрив: Няколко важни въпроса и техните отговори

Най-ранните доказателства сочат към бирата, споделя Тереза ​​Маккула, организатор в Националния музей на американската история. Археолозите откриват следи от зърнени култури в хоросан покрай Хайфа, Израел, които са на към 13 000 години. Предишният връх принадлежи на напитка, открита в Китай, на към 9 000 години. Тя наподобява на микс сред бира и вино на гроздова основа. Бирата и виното са относително лесни за подготвяне, защото захарите в намачканите зърна или грозде естествено стартират да ферментират, когато са изложени на диви дрожди при подобаваща температура. Дестилираните спиртни питиета като водка и уиски включват по-задълбочено схващане на химията и евентуално се появяват едвам през Средновековието.

Приливите и отливите са два пъти дневно: един път, когато Луната е над главата ни, и по-късно още веднъж, когато е непосредствено от далечната страна на Земята, изяснява Алекс Паркър, някогашен докторант в Харвард-Смитсоновския център по астрофизика. Вторият прилив е резултат от гравитацията на Луната, която въздейства на орбитата на Земята. Тя основава центробежна мощ, която може да се почувства най-силно на другия завършек на света. (както човек на задната седалка на колата се притиска към прозореца, когато предната част на колата ненадейно завие.) Това кара водата в океана да прелее още веднъж от далечната страна на планетата към 12 часа след по-ранния (и по-силен) прилив. По-малките водни тела и даже земята под нас са подложени на същите гравитационни привличания, само че резултатите са прекомерно дребни, с цел да се виждат.

 Brachiosaurus composite Matthew 1915

Динозаврите имат доста време да се развият, изяснява Матю Карано, организатор на Динозаврия в Природонаучния музей. Най-ранните динозаври, пораждат преди към 230 милиона години и тежат не повече от няколко кг. Най-големите – многотонни завроподи с дълги шии като брахиозавъра (на илюстрацията) – се появяват десетки милиони години по-късно. Динозаврите също имат и преимуществото пред бозайниците да снасят яйца. Този репродуктивен способ – по-бърз от живораждането и с доста повече поколение – улеснява огромните динозаври да заменят умрелите. В съпоставяне с тях, популациите от огромни бозайници могат да бъдат доста уязвими: 22-месечният интервал на бременност на слон дава единствено едно бебе. Но това не е единствената причина някои динозаври да са толкоз гигантските: това, че те са по-големи, евентуално способства за изгубването им, когато метеорит удря Земята, до момента в който бозайниците и други по-малки типове се избавят по-лесно.

Да, детонациите провокират безпорядък и Големият гърмеж е като детонация. Но законите на физиката разрешават от неподредени системи да се развиват подредени, споделя Хауърд А. Смит, старши астрофизик в Харвард-Смитсоновския център за астрофизика. Гравитацията по-специално е галактическата мощ, която сплотява материята в по-компактни, по-подредени структури.

Използваме няколко разнообразни ориентира, споделя Андрю Джонстън, откривател от Националния музей на въздуха и космоса. В началото на задача, когато корабът се изстрелва от Земята, го наблюдаваме по отношение на позицията на Земята. Координатите се дефинират от линии, сходни на географската ширини и дължини, само че се простират към космоса от центъра на Земята. За далечни задачи прекосяваме към Слънцето като насочна точка. И откакто съдът се приближи до дестинацията си, изчисляваме позицията му по отношение на въпросната дестинация.

Това изисква съществено проучване, споделя Бен Андрюс, геолог от Националния природонаучен музей. Първо, учените събират хиляди скални проби от цялостен ​​свят, защото тектонските плочи се движат с течение на времето. Пробите се тестват в лаборатории, конструирани да анулират магнитното поле на Земята – тъкмо както клетката на Фарадей блокира електромагнитните разстройства. Геолозите проучват събраната информация за възрастта, местоположението и магнитните профили на скалите, с цел да сформират единна картина на цялостното магнитно поле на Земята. Така те схващат, че магнитният север, който сега се измества от Канада към Сибир, в миналото е стигал чак до Антарктида, последно преди 40 000 години. И до момента в който общият магнетизъм на Земята в последно време понижава, той е прекосявал и през интервали на напредък и би могъл да го направи още веднъж.

Вкаменелостите на скелети не могат да ни кажат по кое време нашите ранни предшественици стартират да имат тези внезапни свивания в гърлото, споделя Рик Потс, палеоантрополог от Националния природонаучен музей, само че разглеждането на измененията в диетата им ни дава някои улики. Учените считат, че рефлексът се развива, когато нашите ранни предшественици стартират да пробват нови храни преди 2 до 4 милиона години. Тези, които са имали гаф инстикт, са по-малко склонни да се отровят от гниещо месо и надлежно предават това преимущество на своите потомци. Сега тази дарба е толкоз надеждна, че даже миризми могат да я задействат.

Съединени американски щати губи шест нуклеарни оръжия през 50-те и 60-те години и в никакъв случай не ги открива. Едно се изтърколва от палубата на кораб; други изчезват при самолетни произшествия. Американското държавно управление търси тези бомби, само че не съумява да ги откри. И не е безусловно невероятно някой различен да не ги е намерил, споделя Франк Блазич, организатор на политическата и военната история в Националния музей на американската история. Ако друга страна добие тези нуклеарни оръжия, тя би могла да изследва техния дизайн и вероятно да напредне софтуерно доста по-бързо, споделя Блажич. Но е доста по-вероятно бомбите в действителност да са изгубени вечно, без значение дали надълбоко в някое тресавище или на дъното на океана.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР