Най-продаваният автомобил в Европа през тази година, който е модел

...
Най-продаваният автомобил в Европа през тази година, който е модел
Коментари Харесай

България е на първо място в ЕС по ръст в продажбите на нови коли

Най-продаваният автомобил в Европа през тази година, който е модел на Peugeot, даже не попада в топ 10 у нас​ 

От 23 000 до 56 000 лв. най-често е податлив да даде българинът за нова кола. Това излиза наяве от данните на Министерство на вътрешните работи за регистрациите на коли от началото на годината до октомври, съобщава .

Според вътрешното министерство 21 854 са колите с първична регистрация за този интервал, което значи, че са купени нови. Има известно разминаване със статистиката на Европейската асоциация на автомобилните производители (АСЕА), съгласно която продажбите в България са били 21 975. Вероятно има коли, които са били купени у нас, само че по-късно са регистрирани в други страни.

Първото място по продажби единствено на леки коли през тази година си оспорват Toyota и Dacia. Японската марка обаче е с сензитивна преднина с продадени над 3000 автомобила, до момента в който румънците са с малко под 2000. При обособените модели двете компании също се надпреварват за водачеството. Два от моделите на японския тръст към този момент държат състезание с 1640 бройки, чиято базова цена се движи от 40 250 до 56 480 лв.. Румънците са на второ място също с два модела, от които са продадени 1194 бройки с базова цена от 22 990 до 34 820 лева Само за септември обаче има известно разместване, защото най-продаван е модел на Citroen, чиято цена стартира от 31 307 лв..

Ако се включат и продажбите на всички модели, освен на леки коли, за деветте месеца на годината преди всичко е Toyota (3168 бройки), в топ 5 влизат Renault (2476), Dacia (2335), Volkswagen (1920) и Skoda (1824). 

Интересно е, че най-продаваният автомобил в Европа през тази година, който е модел на Peugeot, даже не попада в топ 10 у нас, а френската марка има общо 1210 пласирани бройки в България за деветмесечието. А колите с марка Renault, които са измежду най-предпочитаните у нас, за първи път от години насам не са измежду най-продаваните модели на нито един европейски пазар.

През септември се следи стесняване на продажбите у нас. През предишния месец общо продадените нови коли от всички модели са 2420. За съпоставяне през юли и август бройките са надлежно 3222 и 2892.

Причината за спада от септември е единствено в недостига на коли. Сроковете за доставка вече са над 6 месеца

Повечето представителства у нас чакат и индексация на цените поради намаляващото произвеждане и неналичието на материали.

Така поръчваш кола на една цена, чакаш половин година, с цел да дойде, само че на финала тя е в България с изменена, към този момент по-висока цена.

Оказа се обаче, че оскъпяването с над 10% не плаши българските купувачи. Страната ни е преди всичко в Европейски Съюз по растеж в продажбите както през септември, по този начин и през деветте месеца от началото на годината, сочат данни на АСЕА. 

През предишния месец продажбите на българския пазар са нарастнали с 46,4%. Това е втори следващ месец на растеж на годишна база у нас, макар че продадените размери са най-ниските от февруари насам. 

Челната тройка се добавя от Ирландия с растеж от 42,2% (6328 бройки) и Латвия с 39,7% (1538). Най-големите пазари като Германия, Франция, Италия и Испания също имат повече продажби на годишна база. В четири страни пазарът обаче отбелязва спад - това са Унгария, Словакия, Словения и Швеция.

Като цяло в Европейски Съюз обаче за деветмесечието продажбите на нови коли са намалели с 9,9%. Причината е, че към момента няма възобновяване на огромните пазари.

Италия отчита най-голямо понижение (15,1%), следвана от Испания (10,9%), Германия (10,2%) и Франция (10,1%). 

Нарасналите продажби на нови коли у нас се удостоверяват и от данните на Българска народна банка за бизнеса на лизинговите сдружения. Последните са за полугодието на 2022 година Те демонстрират, че вземанията по контракти за финансов лизинг на леки коли са 1,952 милиарда лева в края на юни и се усилват с 12,6% на годишна база.

Това значи, че единствено за първите 6 месеца на годината у нас са изхарчени 218,3 млн. лева за покупка на нови коли на погашение.

Поне 60 млн. лв. са платили заможни българи за покупката на нови първокласни коли за деветте месеца на тази година.

Най-предпочитани се оказват поршетата, сочат данните на Министерство на вътрешните работи. От януари до октомври са регистрирани 122 нови коли от марката. Само за месец броя им се е нараснала с 14, което значи, че през септември на всеки два дни е купувано по едно ново порше, а от началото на годината на седмица се продават най-малко по три. От информация в публични източници за цените излиза наяве, че най-евтиният модел коства най-малко 128 000 лв., а за останалите минава и над 400 000 лв..

При скъпите спортни модели най-предпочитани се оказват тези на Lamborghini и Ferrari, надлежно 9 и 10 бройки, купени нови у нас през тази година. Един от най-популярните модели - Aventador, на Lamborghini коства от 780 хиляди до 825 хиляди евро, в България има и едно Lamborghini Sian Roadster, чиято цена е най-малко 3,7 млн. евро, само че не е купено през тази година. Ferrari 296 GTB - един от най-новите модели на италианската марка, стига до 560 хиляди евро.

С много по-скромни продажби може да се похвалят другите първокласни марки. Само един нов Rolls-Royce се оказва, че е регистриран в България за деветте месеца на годината. Това е станало през септември, цената му е впечатляваща - моделът е Cullinan Black Badge, който коства над 600 000 евро. Новите коли с марка Bentley са 4, като цените при тази марка варират от 223 000 до над 310 000 евро. Три са и новите регистрирани автомобила Aston Martin, като нdпример най-новият модел на компанията коства близо 550 хиляди евро.

До 1 октомври с по един нов автомобил у нас са Bugatti и McLaren, само че пък компенсират с цени. Вече стана ясно, че от първата марка записаният у нас модел е Chiron Super Sport с цена от най-малко 3,2 млн. евро. А пък новият McLaren 720S може да коства и над 550 000 евро. 
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР