Най-пренебрегваният от Бийтълс – барабанистът в сянка, чаровникът Ринго Стар

...
Най-пренебрегваният от Бийтълс – барабанистът в сянка, чаровникът Ринго Стар
Коментари Харесай

Ричард Старки – Сър Ринго

Най-пренебрегваният от „ Бийтълс ” – барабанистът в сянка, чаровникът Ринго Стар най-накрая ще получи своя персонален звезден момент. На Нова година кралица Елизабет Втора би трябвало да го удостои с рицарско звание поради заслугите му в музиката и благотворителността. От именитата британска тайфа останаха единствено двама живи – 77-годишният Ринго и 75-годиният Пол, сър Пол Маккартни от 1997 година

“Обичам Бетховен, той ми е обичаният стихотворец! ”, е един от популярните цитати на Ринго Стар.
Ричард Старки е рожденото име на четвъртия Бийтълс. За разлика от останалите бийтълси, той произлиза от най-бедната част на Ливърпул. Родителите му се развеждат, когато е на три години. Бил е безпределно болнаво дете – толкоз посърнал, че е имал повече отсъствия от учебно заведение, в сравнение с наличия. Вследствие на изострен перитонит той изпада в десетдневна кома. Следващите 4 години прекарва по лечебни заведения и се научава да чете чак на 9 година Тъй като е безнадеждно изостанал от уроците, той губи интерес и стартира да бяга от учебно заведение. На 13 година още веднъж се разболява тежко – този път от плеврит и изкарва още една година по лечебни заведения. В последна сметка му се събират всичко на всичко 5 година учебно заведение. По-късно в живота си много съжалява за това, че е останал недоучен.

Не е изненадващо, че стартира да свири на барабани в болничното заведение. “Започнах с макари върху шкафчето до главата ми. Изкарах 10 месеца на легло и нямаше какво да върша. Така се зарибих, че по-късно единствено барабани ми бяха в главата.’

След този болничен престой Ринго по този начин и не се връща в учебно заведение. “В моя квартал нямаше по какъв начин да оцелееш, в случай че не си член на някоя тайфа. Не можех доста да се удрям, само че пък бягах бързо. Това е доста потребно умеене, когато против теб се задават петима. ”

На 17 година получава първия си сет барабани на остаряло – подарък от втория мъж на майка си. “Ще видиш, ще стана най-хубавият барабанист в света ”, зарича се с грейнало лице Ричард. Започва да свири с една група по сватби и купони, а по-късно и по клубове. През деня е чирак механик, а нощем – музикант. Пет години по-късно става барабанист на най-известната група в света.

Десетилетия наред незаслужено е считан за минимум надарения от Ливърпулската четворка. Неговото значение за зараждането и просъществуването на “Бийтълс ” се простира оттатък музиката. Той е заварката, повода да се задържи бандата, балансьорът сред гигантското его на Джон, Пол и Джордж Харисън. Барабанистът в дъното на сцената, който не е написал нито един от шлагерите на именитата тайфа, наложително извършва най-малко по една от песните във всеки албум. И въпреки всичко е създател на песента Octopus’s Garden. Той е връзката им с действителния свят, единственият член на бандата, внушаващ доверие. С грозноватото си лице и печалните огромни тъмносини очи, той наподобява някак по-близък и по-достъпен за почитателите. Затова и новината, че ще получи рицарско звание, изпълва с топлота сърцата на няколко генерации, израсли с песните на “Бийтълс ”.

За финален път кракът на Ринго Стар е стъпил в Бъкингамския замък през 1965 година, когато кралицата връчва на четворката Почетния медал на Британската империя. Впоследствие Джон връща своя, съпроводен от писмо до кралицата: “Ваше величество, връщам ви този орден в символ на митинг против срещу английската интервенция в това сред Нигерия и Биафра, против нашата поддръжка за Америка във Виетнам и против рухването на Cold Turkey надолу в класациите. С обич: Джон Ленън. ” Ринго споделя, че в никакъв случай не би върнал своя, който бил прекомерно значим за него. Той също по този начин твърди, че нищо не помни от връчването, тъй като цялата тайфа били друсани.

След разпадането на “Бийтълс ” и гибелта на Джон Ринго като че ли остава най-разумният от някогашната четворка. В момента, на 77 година, той е витален, строен и наподобява с 20 година по-млад. Вероятно тъй като е вегетарианец и практикува йога. От 1975 година има втори брак с бившето момиче на Бонд Барбра Бах, а другояче е татко на три деца от първата си брачна половинка Морийн Кокс.

По подигравка на ориста, той, сякаш минимум надареният бийтълс, след разпадането на групата е първият, който съумява да изплува с хитови соло части. През 1989 година образува бандата си Ringo’s All-Starr. Тя не е с непрекъснат състав – музикантите непрестанно се менят, те са все негови другари като Гари Брукман от “Прокъл Харъм ”, Джо Уолш от “Ийгълс ”, Дейв Едмъндс, Питър Фрамптън, Джак Брус и Били Престън. С All-Starr прави турнета и записва албуми към този момент цели 30 година Не се радва на славата на Пол Маккартни, може би залите, в които свири, не постоянно се пълнят, само че на Ринго не му пука. Пари не му трябват. Личното му благосъстояние възлиза на 300 млн. лири стерлинги.

Ринго и Пол се събраха предходната година, с цел да запишат рокендрол ария за новия соло албум на Ринго Give Me Love. В парчето вземат участие Едгар Уинтър (клавир) и Джо Уолш от “Ийгълс ” (вокал и китара).

На черешата

“Имам фотографии по какъв начин изсвирвам на всякакви подиуми по целия свят. Но нямам никакъв спомен. И във Вашингтон съм свирил с “Бийч бойс ”… най-малко по този начин са ми казвали. Няма за какво да не им имам вяра на хората, нали имам фотоси и от там. ” През 1988 година с приятелката си по чашка Барбара влиза в клиника за алкохолици. Той е малцината от късметлии, които съумяват да се измъкнат от алкохолната взаимозависимост. До ден сегашен той е член на АА ( ”Анонимните алкохолици ”) и е спонсор на дела, подкрепящи хора, които се борят със зависимостите си.

ЗА НЕГО

Ринго е изкуфял
и търси внимание

Ринго към този момент е изкуфял и очевидно търси внимание. Защо не вземе да си пусне слух за себе си, вместо да твърди, че Пол Маккартни е починал през 1966 година, а аз съм негов двойник.
Пол Маккартни през 2015 година

Беше
най-влиятелният
в “Бийтълс ”

Може би никой няма да повярва, само че Ринго беше най-влиятелният член на “Бийтълс ”. Когато се срещнах с тях, това незабавно ми стана ясно. Него всички го обичаха, търсеха го за съвет. Джон беше на настроения, до момента в който Ринго постоянно беше благ, деликатен и обективен. И в действителност вярваше, че на света би трябвало да се възцари мир и обич. А в този момент към този момент даже не му се постанова да убеждава хората в това. Той самият някакси въплъщава концепцията за мир и обич. Радвам се, че му следва дълъг живот.
Йоко Оно

Всичко, което
ние не сме

От момента, в който той се появи, “Бийтълс ” се издигна на друго равнище. Той беше индивидът, който постоянно сме търсили. Беше всичко, което ние не сме. Беше постоянен като канара, можеше да свири всичко.
Джордж Харисън

Дори не е
най-хубавият барабанист
в “Бийтълс ”

Ринго Стар да е най-хубавият барабанист в света? Глупости! Той дори не е най-хубавият барабанист в “Бийтълс ”.
Комедиантът Джаспър Карът
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР