Най-предпочитани от купувачите са жилищата в широкия център на София,

...
Най-предпочитани от купувачите са жилищата в широкия център на София,
Коментари Харесай

Купувачите на имоти предпочитат най-много широкия център на столицата

Най-предпочитани от купувачите са жилищата в необятния център на София, където влизат квартали като “Банишора ”, Зона Б-18, Зона Б-19 и Зона Б-5, както и жилищата в “Малинова котловина ”, където тече построяването на редица нови комплекси и обособени здания, демонстрират данни на компания за недвижими парцели.

Средната цена на жилищата в Зоните Б-18, Б-19 и Б-5 е към 2000 евро/кв. м, сочат планове на консултантската компания. Жилищата в “Кръстова вада ” са с близки цени - към 1900 евро/кв. м. В “Малинова котловина ” има по-изгодни оферти и там междинната цена на парцелите е 1470 евро/кв. м, демонстрират данни за действително подписаните покупко-продажби.

Най-много покупко-продажби има в регионите на София, където строят нови жилищни здания. В тези квартали предлагането е по-голямо, което води до реализирането на повече продажби. Самите купувачи избират жилища ново строителство. Предимствата на им са доста, като измежду тях са качеството на употребяваните строителни материали и положителният тип на общите елементи. При създаване на нова жилищна постройка строителните бизнесмени нормално оправят и тротоара и останалите детайли на заобикалящата я среда.

В момента на пазара на парцели са дейни както купувачи с капиталова цел, по този начин и за лично прилагане, които разчитат в огромна степен на ипотечно кредитиране. Купувачите са окуражени от слабото повишаване на лихвите по банковите заеми, положителната претовареност и растежа на приходите, разясниха брокери на парцели.

Делът на закупените тристайни жилища набъбна до 42% и съвсем се изравни с този на двустайните. Това са равнища, които бяха присъщи и за 2020-2021 година Изключение от тази обща наклонност прави 2022 година, когато покупко-продажбите с двустайни жилища доближиха 70% от общия жилищен пазар и бяха движени главно от капиталови планове за предпазване на наличните спестявания. Това демонстрира, че през актуалната година е усъвършенстван салдото на пазара на парцели и се връща главният мотор за резистентен напредък, а точно - купувачите на жилища за лично прилагане.

Престоят на парцелите на пазара леко се удължи, само че постоянно покупко-продажби се подписват и за броени дни, в случай че цените са избрани на равнище, съответстващо на обстановката на пазара. Купувачите вършат повече огледи, с цел да изберат офертата, която е най-хубава за тях откъм цена, качество на парцела и локация, а продавачите са по-гъвкави при договарянията. В резултат през актуалната година жилищният пазар в София е по-добре уравновесен от позиция на търсене и предложение.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР