Най-позорният политически пазарлък на 2022 година, белязал срамното падение на

...
Най-позорният политически пазарлък на 2022 година, белязал срамното падение на
Коментари Харесай

Колтуклиева: Кирил Петков и Руди Гела са безскрупулни бройлери от люпилнята на Румен Радев

Най-позорният политически пазарлък на 2022 година, белязал срамното проваляне на Кирил Петков и Радостин Василев – двама безскрупулни бройлери от политическата люпилня на президента Румен Радев и неговото “братство на почтените ” е обвързван с едно надменно изменничество.

Какво се случи?

На 8 юни Слави Трифонов разгласи, че изтегля своите министри – Гроздан Караджов, Радостин Василев, Александър Николов, Теодора Генчовска ще подадат оставка. Единствен спортният министър не скри разочарованието и едвам сдържания си яд.

Следва наказателна акция на премиера Кирил Петков: рано сутринта на 10 юни в 28-те регионални градове са били получени мейли от Министерски съвет, в които се подрежда от името на министър-председателя Кирил Петков да бъдат уволнени всички заместник- регионални шефове от квотата на „ ИТН “, само че след часове заповедта е анулирана. Лена Бориславова стартира да звъни по телефона и да навива градоначалници да се откажат обществено от Слави Трифонов.

На 13 юни, към обяд, Лена Бориславова привиква в резиденция “Бояна ” 12 регионални и заместник-областни шефове от квотата на “Има подобен народ ”; прибират им телефоните; министър председателят в оставка идва с 45-минутно забавяне, нервно и нападателно стартира да се пеняви какъв “престъпник ” е Слави Трифонов.

В идващите дни Лена Бориславова звъни на градоначалниците, с цел да ги убеждава да подпишат и разгласяват във Facebook декларацията за овакантяване на Има Такъв Народ, съчинена от Стефан Красимиров, регионален шеф на Враца. На тези, които се двоумят, по-късно се обажда самият министър председател.

Двама отхвърлят и са уволнени на 22 юни – деня, в който опозицията гласоподава вота на съмнение и държавното управление падна: регионалните шефове на София-град Иван Кючуков и на Плевен – Иван Янчев.

Министърът на младежта и спорта в оставка декларира на 10 юни, че привиква конференция на 13 юни, на която ще изобличи медиите, които пишат сериозно за него и ще покаже какви пари са получавали от спортния тотализатор за реклама, макар че той самият прави същото – афишира конкурс за медийна организация, която да обслужва БСТ и да насочва рекламни бюджети към другарски медии, избрани от него и от пиара му Кирил Веселински. Темата на конференцията, обаче, внезапно е заменена. В залата на националния стадион “Васил Левски ” се подреждат Радостин Василев с Иво Атанасов, Николай Радулов, Георги Георгиев, Деян Петков, Светлин Стоянов.

Този, който написа в възторг възторжени словоизлияния за политическия си отец: “Слави е прекомерно огромен за дребните кресльовци ”, афишира: ”Мафията проби Има Такъв Народ ”, за което в този момент водачът на партията го съди за клюка за 50 000 лв..

Радостин Василев, известен като Руди Гела, нахално лъже, че не знае по какъв начин е станал министър на спорта, откакто той персонално задейства всичките си връзки: Димитър Бербатов и Христо Стоичков се обаждат на Кирил Петков, настрана Корнелия Нинова е облъчвана да се откаже от министерството на младежта и спорта, което е дала обещание на Иван Ченчев. В нощта на 11 против 12 декември, по личното му самопризнание, Руди заплашва Тошко: “Гледай да съм удовлетворен, че ще видиш какво ще стане! “

На финала на конференцията Радостин Василев екзалтирано извиква: “Аз съм категорично вманиачен! ”

Малко по-късно денем, на 13 юни, Кирил Петков дава брифинг, с цел да назова отцепниците “смели мъже ”. Обаче, Тошко Йорданов хвърля бомба: Радостин Василев е заплашвал Христинка Иванова, национална представителка от ИТН-Плевен, която е записала телефонния си диалог с него – чува се по какъв начин той я моли да мине да я вземе и да я заведе на своята конференция, само че тя се съпротивлява и следват закани… На финала на записа, Радостин Василев я предизвестява, че ще изпрати хора да й покажат по какъв начин да приготви молбата си за овакантяване на Народното събрание, с цел да влезе идващия (който, в действителност, ще се причисли към отцепниците). Това е невиждан напън на министър над народен представител, чужд акт на принуждение и насила! Христинка Иванова незабавно подава сигнал в Софийска градска прокуратура, която стартира следствие по случая; чакат се вести след Новата година.

Тошко Йорданов споделя, че на 12 юни се срещат с Радостин Василев; пита го непосредствено дали има нещо правилно в медийните изказвания, че той и петима депутати ще изоставен Има Такъв Народ, само че вместо прям диалог, получава обети за честност: “никога няма да предам теб и Слави, брат! ”

В идващите дни излиза наяве, че мотор на концепцията за измяна е Виктория Василева, политическата благодетелка на спортния юрист с неугледна адвокатска фирма в Студентския град и с клиентела от неколцина второразредни спортисти, а срещите се организират в жилището му край Зоологическата градина, в който живее самичък, откакто брачната половинка му го напуща през 2021 година, а от март 2022 година към този момент имат и формален бракоразвод. “На срещите се разпределяха постове и се даваха грандиозни обещания ”, споделя в този момент участник в алъш-вериша.

Радостин Василев и компания се бият в гърдите, че няма да получат никакви привилегии и дори се изсилват по какъв начин ще се явят на детектор на лъжата. Маските падат няколко месеца по-късно: през септември излиза наяве, че в кандидат-депутатските листи на “Продължаваме смяната ” са включени: Радостин Василев, Иво Атанасов, Георги Георгиев и Светлин Стоянов – първите трима съумяват да се домогнат до депутатските банки в 48-я парламент. Бурните обещания на Радостин Василев пред Христинка Иванова от упоменатия, обществено огласен, запис: няма да ставаме от ПъПъ, бе, няма да поддържаме ПъПъ, бе… са забравени.

Тошко Йорданов споделя: “Заплахи, натиск… Изключително съм благополучен, че сходен нравствен боклук, не е към този момент при нас! ” Изречени са и тежки квалификации: “Мутрата Радостин Василев … приказва всевъзможни измислици… ”

Този, който твърдеше, че Кирил Петков би трябвало да влезе в пандиза, поради попълването на декларация с погрешно наличие, като по този начин заблуждава президента Радев и нарушава Конституцията, към този момент е първи негов бранител и деятелен пропагандатор на опорки из ранните утринни блокове на БТВ, Българска национална телевизия и Нова телевизия – медийни рупори и слугинаж на “Промяната ”.

Докато към момента се разпорежда в Спортната палата, Радостин Василев се пробва да изтъргува отпущането на средства за присъединяване на млади български шахматисти на олимпиадата в Индия, против поддръжката за държавното управление на Цвета Галунова, народен представител от “Възраждане ”, поради което тя след това е изхвърлена от листите персонално от Костадин Костадинов, прибрана е в листата на Явор Божанков, само че не съумява да стане народен представител, а пък новият й покровител е изпъден неотдавна от ПГ на Българска социалистическа партия.

Радостин Василев излъга Кирил Петков – не съумя да прикотка задоволително депутати от ПГ на Има Такъв Народ, след което гневно нападна някогашните си съпартийци, че са “политически терористи ”.

Още един забавен сюжет. На 30 май, на събитие в резиденция “Бояна ”, Радостин Василев се умилква към президента Радев, след няколко дни отива на среща с него в президентството и изпада в еуфория, че политическото му бъдеще ще бъде сияйно и сполучливо. Да, но не! След като стават известни всички мръсни номера към акцията по разцепването на Има Такъв Народ, президентът назовава това “срамно пазарене ”. Оттогава насам Радостин Василев остро го наказа, назовава го по БТВ “двуличник ”, а във Facebook, над фотография на Румен Радев и Николай Копринков, възкликва: “Ехаааааа. КОРУПЦИЯ! КОРУПЦИЯ!КОРУПЦИЯ! ”

И така… на 22 юни, след сполучливо гласоподаване на вота на съмнение, пожелан от ПГ на ГЕРБ-СДС, държавното управление падна. Кирил Петков, Асен Василев и компания не съумяха да се върнат на власт, макар самохвалните закани: нито с новия си изследователски мандат, нито с третия мандат на Българска социалистическа партия в 47-я парламент, нито след предварителните избори на 2 октомври. В 48-я парламент те са в цялостна изолираност, от тях не зависи нищо, което постоянно ги довежда до ръба на нервна рецесия.

“Има подобен народ ” не съумя да се съвземе от удара, нанесен на партията от ренегатите и на предварителния избор остана под 4-процентната преграда за влизане в Народното събрание. За рекордно малко време политическият план на Слави Трифонов се срина от първа политическа мощ до маргинална групировка, напусната от знаковите си лица̀: Ива Митева, Любомир Каримански, Пламен Абровски, Андрей Михайлов.

“Продължаваме смяната ” също се разтресе от вътрешни исблъсъци. Никой не желае да си поддържа връзка с Радостин Василев и останалите ренегати; отбягва го даже Бойко Рашков; Асен Василев и Даниел Лорер не беседват с него; бащата на Кирил Петков, счита, че синът му е бил записван в жилището на някогашния състезателен министър и той го държи с тези записи.

Разумните фактори в “Промяната ” са съгласни с моя разбор, че мъчителната упоритост на самохвалкото Радостин Василев, който издаде четата с конференцията на 13 юни, торпилира подмолните договаряния за избавяне на кабинета “Петков ”. Ренегатството беше осветено, в резултат на което парламентарната група на “Има подобен народ ” се капсулира и никой повече не изиска (или не посмя) да гласоподава дружно с предателите против вота на съмнение.

При идващите предварителни избори Радостин Василев, партийният бродяга – минал от политическото застъпничество на Александър Томов-Лупи към Слави Трифонов и към Кирил Петков, евентуално ще отпадне от листите на “Продължаваме смяната ”, с изключение на, в случай че не шантажира Кирил Петков с нещо ужасно и рисково. А в българската история търгашеството на депутатски съвести втора ръка ще остане като предизвестие за поколенията – по какъв начин не трябва да се прави политика.

От Facebook профила на журналистката Соня Колтуклиева
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР