Най-популярната напитка в Русия, чаят, вече си има свой музей

...
Най-популярната напитка в Русия, чаят, вече си има свой музей
Коментари Харесай

Чаят със свой музей в Русия

Най-популярната напитка в Русия, чаят, към този момент си има собствен музей в Москва.

Една от чаените заводи на братушките събра на едно място над 100-годишната история на напитката в страната.

" Създаването на сходен музей стана допустимо с помощта на самодейността на хората, работещи тук. Още през 50-те години на предишния те почнали да основават сбирката си ", съобщи генералният шеф на Московската чайна фабрика Максим Балакин пред РИА " Новости ".

Едни от най-ценните експонати в музея са чаени сбирки на съветските заводи в интервала от втората половина на ХІХ и ХХ век.

Иначе родината на чая е Китай. Съществуват доста исторически сведения и митове кой е неговият изобретател и по кое време тъкмо е навлязъл за всеобща приложимост измежду популацията на най-многолюдната страна.

Едно от най-разпространените теории е, че чаят съществува поради странните привички на китайския император Шен Нън, живял през XXVIII век преди Христа.

Той пиел единствено преварена вода, с цел да не пипне някоя болест. По време на обиколка през една от провинциите му, императорът ожаднял. Слугите от свитата му наклали огън, а във врящата вода инцидентно паднали листа от лайка.

Ароматната напитка се понравила на императора. И нали той е образец за подражателство, не след дълго и поданиците му луднали по чая.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР