Най-популярната босненска рок група „Дубиоза Колектив има нов член. Но

...
Най-популярната босненска рок група „Дубиоза Колектив има нов член. Но
Коментари Харесай

„Дубиоза Колектив“ с първия в света робот рок-музикант и певец

Най-популярната босненска рок група „ Дубиоза Колектив " има нов член. Но не просто нов член, а първият в света робот рок-музикант и артист, който извисява глас и свири на разнообразни музикални принадлежности - хуманоиден робот, наименуван Роби Мегабайт (Robby Megabyte). Това оповестява Ройтерс.

Студенти от електротехническото учебно заведение на университета в Сараево са построили Роби, откакто групата поискала робот, планиран да дава отговор на концепцията на техния албум #fakenews, публикуван предходната година.

„ Нашият робот обича да яде, да пие, да крещи, той обича музиката ", сподели Ведран Муягич, бас китаристът на групата, най-ангажиран в създаването на концепцията за Роби.

Във видеоклип за една от песните в албума #fakenews един от членовете на групата споделя, че би било занимателно роботът да му прави работата, до момента в който той се отпуска и се забавлява. Постепенно цялата група се заменя с роботи в клипа, позволявайки на мъжете да вървят да купонясват. Но по-късно роботите се заключват в студиото им и канят млади дами да танцуват и пият с тях, до момента в който мъжете гледат извън.

„ И най-малкото нещо е под надзор на машините ", пее Роби в ария, наречена „ Вземи ми работата ". Посланието - за „ злия изкуствен интелект, който лишава работа на положителните хора " - има за цел да бъде иронично, сподели Муягич.

Един от учениците, помогнали в създаването на робота, употребен в албума, Алмир Бешич, сподели, че планът е бил предизвикателство, защото в началото не са знаели нищо за 3D принтирането, належащо за построяването на робота, и е липсвало нужното съоръжение. Те употребявали рециклирани материали, сред които колянов вал от ос Golf 2 и колела за бебешки колички, с цел да създадат платформата, по която се движи Роби. Отнело им към две години, с цел да завършат плана.

Когато Роби най-сетне оживял, „ било толкоз еуфоричен миг, след толкоз старания, толкоз часове, прекарани в работа в учебното заведение, с цел да работи ", сподели Бешич.

Групата „ Дубиоза Колектив " е известна със своя еклектичен музикален жанр и обществено и политически ангажирани текстове. Роби взе участие в седмичните онлайн концерти на групата, наречени „ Карантина шоу " по време на блокировката, наложена предходната година, с цел да се ограничи разпространяването на ковид.

В България групата направи величествен концерт на 29 ноември 2019 година в зала " Арена Армеец ". Това беше следващото й посещение у нас след няколко други в предходни години.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР