Най-оспорвана тази година се очертава да е борбата за Най-добри

...
Най-оспорвана тази година се очертава да е борбата за Най-добри
Коментари Харесай

Оскари 2023 г.: Вижте номинираните, изненадващо няма джендър фаворити

Най-оспорвана тази година се обрисува да е битката за „ Най-добри образни резултати ”

Ясни са номинациите за Оскарите през 2023 година, а изненадата е, че измежду кандидатите в категория „ Най-добър филм ” съвсем липсват представители на така наречен „ джендър идеология ”. На какво тъкмо се дължи това е неразбираемо, само че 2022 година несъмнено ще остане в историята като една от най-хубавите за модерното кино и това е видно от качеството на филмите, номинирани за влиятелната премия.

Списъкът е дълъг, а някои от лентите излязоха безусловно преди месец, само че все пак са в класацията, просто тъй като са прекомерно положителни. Всъщност неуместните правила за Оскарите, които бяха препоръчани и признати през 2020 година – за това, че филм, в който няма нито един от изброените: инвалид; човек с кожа, друга от бялата; представител на LGBTI общността, не може въобще да се класира за премията – влизат в действие едвам догодината. Така че това може да е една от аргументите на церемонията през февруари да няма лента, внезапно придържаща се към тези условия. Е, в препоръчаните филми въпреки всичко има образци от изброените прослойки, само че те не са по този начин крещящи в лицето на публиката и се вписват добре в показаните истории.

Добри вести има и в листата с номинираните в категория „ Най-добър артист в основна роля ”. След дългогодишно неявяване от сцената поради жестокия бракоразвод със брачната половинка му и това, че тя на процедура унищожи кариерата му, в публиката на награждаването по време на церемонията на Оскарите се завръща Брендан Фрейзър. Той е предлагам за ролята си в „ Китът ” – филм, разказващ историята на свръхдебел британски преподавател, който се срами от метода, по който наподобява и преподава напълно онлайн, само че с изключена уеб камера. Присъстивето на подобен филм в листата с номинираните за Оскар е рядко многообразие, изключително поради обстоятелството, че на запад всеобщо се втъплява концепцията, че е „ обикновено да си пълен ” и че даже „ това е здравословно ”.

.

Ленти, които фактически би трябвало да се гледат, има и на така наречен „ задгранично кино ”. В тази категория са филми, които не са създадени в Съединени американски щати. Особено внимание в този лист би трябвало да се обърне на немския „ На Западния фронт нищо ново ”, разказващ покъртителната история на група младежи в края на Първата международна война, изпратени да умират като пушечно месо в гнусните окопи. Филмът е номиниран и в категория „ Най-добро снимане ” и евентуално ще завоюва и двете награди.



Много сериозна ще бъде конкуренцията за категорията „ Най-добри образни резултати ”, тъй като в листата с номинирани има филми, които чисто графично са изпипани до финален подробност. Сред тях е гореспоменатияt немски филм; „ Аватар: Пътя на водата ”, „ Батман ”, „ Черната пантера ” и „ Топ Гън Маверик ”.



За последния може да се изговори доста освен от към образни резултати, само че и откъм майсторство. Ще кажем единствено, че актьорите, които видяхте в самолетите, не са снимани на зелен екран и действително са били в F/A-18 Hornet-ите по време на снимането. Много може да се приказва за новия „ Аватар ” на Джеймс Камерън, който въпреки разчитащ на клиширана история, сподели същинското равнище на образните резултати и още веднъж – повече от 10 години след премиерата на истинския филм през 2008г., впечатли публиката.

.

Ето и цялостен лист с номинациите по категории:

Номинирани за най-хубав филм:
„ На Западния фронт нищо ново “ " Аватар 2 " " Баншите в Инишерин " " Елвис " " Всичко на всички места едновременно " " Семейство Фейбълман " " Лидия Тар " " Топ Гън " " Идиотският триъгълник " " Нейната дума "
Номинирани за най-хубав артист в основна роля:
Остън Бътлър - " Елвис " Колин Фарел - " Баншите в Инишерин " Брендън Фрейзър - " Китът " Пол Мескал - Aftersun Бил Найти - Living
Номинирани за най-хубава актриса в основна роля:
Кейт Бланшет Ана де Армас Андреа Райсборо Мишел Уилямс Мишел Йео
Най-добри образни резултати:
На Западния фронт нищо ново Аватар: Пътя на водата Батман Черната пантера: Уаканда вечно Топ Гън: Маверик
 

Номинирани за най-хубав артист в поддържаща роля:
Брендън Глийсън ( " Баншите от Инишерин " ) Брайън Тайри Хенри (Causeway) Джъд Хърш ( " Семейство Фейбълман " ) Бари Киогън ( " Баншите от Инишерин " ) Ки Хюи Куан ( " Всичко на всички места едновременно " )
Номинирани за най-хубава актриса в поддържаща роля:
Анджела Басет ( " Уаканда Завинаги " ) Хонг Чау ( " Китът " ) Кери Кондън ( " Баншите от Инишерин " ) Джейми Лий Къртис ( " Всичко на всички места едновременно " ) Стефани Цу ( " Всичко на всички места едновременно " )
Номинирани за най-хубав режисьор:
Мартин Макдона - " Баншите от Инишерин " Даниел Куан/Даниел Шайнерт - " Всичко на всички места едновременно " Стивън Спилбърг - " Семейство Фейбълман " Тод Фийлд - " Лидия Тар " Рубен Йостланд - " Идиотският триъгълник "
Номинирани за най-хубав автентичен сюжет:
" Баншите от Инишерин " " Всичко на всички места едновременно " " Семейство Фейбълман " " Лидия Тар " " Идиотският триъгълник "
Номинирани за най-хубав приспособен сюжет:
„ На Западния фронт нищо ново “ " Вади ножовете: Стъклен лук " Living " Топ Гън: Маверик " " Нейната дума "
Номинирани за най-хубав чуждоезичен филм:
„ На Западния фронт нищо ново “ " Аржентина 1985 " Close Eo The quiet girl
Номинирани за най-хубав анимационен филм:
" Пинокио " " Котаракът в чизми " Marcel the Shell with Shoes On Inu-Oh Sea Beast Turning Red
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР