Най-оборотният ден за онлайн търговията в световен мащаб е днес

...
Най-оборотният ден за онлайн търговията в световен мащаб е днес
Коментари Харесай

Най-оборотният ден за онлайн търговията се превърна в рай за хакери и измамници

Най-оборотният ден за онлайн търговията в международен мащаб е през днешния ден – 11 ноември – така наречен Ден на самотните сърца (Singles’ Day). Той се употребява от китайските платформи за онлайн покупко-продажби Alibaba, Taobao, DJ.com и други с цел да се подтикват покупки посредством оповестяване на отстъпки. Денят към този момент се отбелязва и в други прилежащи страни като Сингапур, Тайланд и Филипините.

През 2019 година по време на него се подписаха покупко-продажби на обща стойност от 31 милиарда $. Тази година се чака този връх елементарно да бъде усъвършенстван, след трайната смяна в потребителските привички вследствие на пандемията, довела до невиждани растежи в онлайн търговията.

Този всекидневен празник на консуматорското общество обаче от ден на ден се трансформира и в парадайс на хакери и онлайн измамници. Те се възползват от извънредно огромния брой транзакции в границите на единствено 24 часа, с цел да генерират най-различни измами, с които да източват кредитни карти, банкови сметки и онлайн профили на потребителите, написа Би Би Си.

Една от измамите е покана за възобновяване на заплащане. Измамниците пращат мейл, че закупените облекла са обработени с химикал и би трябвало да бъдат бракувани. Като отплата те оферират възобновяване на изхарчената сума и надлежно изпращат QR код с информация за осъществяване на транзакцията. При сканиране на кода обаче потребителите в действителност дават единодушие за достъп до сметката си в онлайн приложение на отсрещната страна. По този метод жена в китайската провинция Юнан е изгубила сума, равняваща се на 30 000 $.

Други измамници създават приложения, които наподобяват съвсем като истинските на огромни онлайн платформи за извършване на покупки като Taobao или DJ.com. Така те получават информация за банковите сметки на  жертвите. През 2018 година над 4000 подправени приложения са били свалени от над 300 000 потребителя в Китай.

Третият вид измамници желаят потребителите да заплатят в кеш за пакети, които им се доставят на тяхната входна врата. Обикновено в кутиите обаче няма нищо, а измамниците се възползват от обстоятелството, че огромен брой хора в действителност чакат да им бъде доставена покупка.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР