Най-новите екзотични обитатели в Софийския зоопарк са прекрасните, ярко оцветени

...
Най-новите екзотични обитатели в Софийския зоопарк са прекрасните, ярко оцветени
Коментари Харесай

Софийският зоопарк има нови екзотични обитатели

Най-новите екзотични жители в Софийския зоопарк са прелестните, блестящо оцветени червени ибиси. Това оповестиха от пресцентъра на Столична община. В началото на август 2021 групата от 5 ибиса дойдоха в „ Зоологическа градина – София “ от зоопарка в гр. Веспрем, Унгария и към този момент са настанени в особено построена за тях просторна волиера във Фазанерията в бранш „ Птици “ на зоопарка, където посетителите могат да ги видят. Там те разполагат с водоем и особено построени ниши за гнездене в масив от изкуствени скали.

Червените ибиси населяват влажни гори и блатисти местности в Южна Америка и са един от националните знаци на страните Тринидат и Тобаго.

Окраската на оперението при младите птици е комбинация сред сиво, кафяво и бяло. Tтипичният си блестящо червен цвят възрастните дължат на пигменти в храната, която се състои от ракообразни, мекотели и инсекти. Те я набират благодарение на характерния си закривен клюн, с който разравят тинята в плитки водоеми.

Продължителността на живота им е към 9-10 години. Живеят в смесени колонии, които даже включват птици от други типове. Двойките разполагат гнездата си наоколо едно до друго. Те са общителни и обществени, като за отбрана, постоянно се събират в огромни групи.

Природозащитният им статус съгласно Световната алена книга е „ Слабо обиден “, само че популациите им в природата понижават. Включени са в Приложение II на CITES (Конвенция за интернационална търговия със застрашени типове от дивата фауна и флора).

Червените ибиси са извънредно красиви, екзотични птици, които участват в сбирките на доста огромни зоопаркове. Нашият зоопарк за пръв път показва в сбирката си този тип.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР