Най-новата книга, посветена на Пловдив, описва 354 любопитни причини да

...
Най-новата книга, посветена на Пловдив, описва 354 любопитни причини да
Коментари Харесай

354 любопитни причини да се гордеем, че сме пловдивчани

Най-новата книга, отдадена на Пловдив, разказва 354 любопитни аргументи да се гордеем, че сме пловдивчани

Първото издание на „ Пловдив най-най-най “ се яви на пазара през 2012 година като истинска енциклопедия за най-важните неща в Пловдив. Тогава беше необичайно по какъв начин създателят е намерил цели 180 обстоятелството, в които Пловдив свети като водач в разнообразни времена и категории. Днес, 7 години след появяването на заглавието, създателят Николай Илчевски ни сервира 354 наградата „ най “ свързани с Пловдив в солидно второ издание.

Представянето на второто издание на книгата " Пловдив най-най-най " на Николай Илчевски на Издателство Алитеа е на 5 септември 2019 година от 19:00 ч. в Галерия Капана, ул. " Райко Даскалов " 25.

Няма по какъв начин пловдивчанинът да не се възторгне, когато прочете за първата професионална театрална натрупа в България, образувана в града. Която отпътува на турне в София и основава и там сходна - да не изостава столицата от времената.

В Пловдив, като столица на Източна Румелия, се строи постройката на първия български университет. Тя е приключена и е на един исторически момент от откриването на първия ВУЗ в България, когато се случва Съединението. Тогава пловдивчани вземат решение, че по би отивало на столицата на обединена България да открие първото висше школо и … настаняват в издигнатата постройка една от гимназиите си.

Защо в Пловдив за първи път се празнуват братята Кирил и Методий…? Коя е първата черква в България, която не е строена на мястото на някогашна такава, а със специфичен ферман от Високата врата? Кой е строил най-големия Амфитеатър на Балканите? Кога се подвигна първата часовникова кула в Източна Европа? Защо и по какъв начин корабчето „ Ангел Кънчев “ заплува на средата на Пловдив, а не в Русе? Къде трябваше да бъде в България копието на австрийския палат Шонбрун? Защо Годар пристигна и направи първия полет с балон в страната в Пловдив, а не другаде? Кой бе притежателят на първия автомобил под хълмовете? Кога и по какъв начин именитият „ Булгаралпин “ смая посетителите на френския град Кан? Как по този начин пловдивчани направиха първата работническа стачка в целия Източен блок по време на тежкия сталинизъм? Коя е църквата изписана единствено с ликовете на възрожденци, вместо на светии? Какво направи цар Калоян при второто си влизане във Филипополис? Коя е първата българка, изкачила Еверест? Каква бе Марица, когато бе голяма и плавателна? Колко са били в действителност хълмовете на Пловдив? Как градът на хълмовете стартира да прави първите пури в България?

Толкова доста въпроси…! И една книга, която дава отговор на всички тях. И на повече!
Чрез „ ПЛОВДИВ НАЙ- НАЙ- НАЙ “ в този момент и най-хрисимият пловдивчанин към този момент има 354 аргументи да се гордее, че живее точно тук. В най-стария град на Европа. В най-духовния!

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР