Най-новата книга на Мадлин Олбрайт Фашизъм: Предупреждение вече и на

...
Най-новата книга на Мадлин Олбрайт Фашизъм: Предупреждение вече и на
Коментари Харесай

Най-новата книга на Мадлин Олбрайт Фашизъм: Предупреждение вече и на български



Най-новата книга на Мадлин Олбрайт " Фашизъм: Предупреждение " към този момент и на български. В нея 64-ият държавен секретар на Съединени американски щати в интервала 1997-2001 година аргументира през персоналното си присъединяване в историята за какво не трябва да се усещаме спокойни, че фашизмът не може да се върне. Книгата се посвещава на жертвите на фашизма и на всички, които се борят против него в другите и в себе си.

Културологът проф. Ивайло Дичев разяснява, че лайтмотивът на книгата е, че всяка ера има своя фашизъм: „ Книгата уголемява това разбиране и вкарва в него доста неща, които назоваваме по друг начин  - популизъм, шовинизъм, авторитаризъм. Но Олбрайт не е академик. Това е един политически спомен. Тя споделя историята на фамилията си. Започва с гоненията на фамилията й от Чехословакия и стига до президента Доналд Тръмп, в който тя вижда някакви детайли от този политически модел, който тя назовава фашизъм “.

В книгата си Олбрайт прави паралел сред Доналд Тръмп и Адолф Хитлер и други политически фигури:

„ Това, за която тя приказва е „ мек “ фашизъм, незабележим. Тръмп не е същият като Хитлер, само че има някакви детайли, по които си наподобяват. Слага в този вид диктатори и Мусолини, Путин, Орбан, Сталин. Това не е научна категория. Това е по-скоро политическа и гражданска. Това са водачи, които овладяват страха на масите, има неодобрение, което тези хора употребяват и насочват в посока, която им оказва помощ да овладеят властта. “

Друг миг в книгата е безусловно безскрупулната операция на науката и истината, на обстоятелствата във времето на тоталитарните режими, само че и през днешния ден още веднъж се дискутира казусът с подправените вести.

Проф. Дичев уточни и поуката от книгата: " Как по либерален метод се анулира демокрацията. Най-важното предизвестие в книгата е, че вървейки по демократичния ред, някакви решителни, властолюбиви групи хора, съумяват да обезсмислят демоклрацията ".

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР