Най-ниските температури през февруари у нас ще бъдат между -13

...
Най-ниските температури през февруари у нас ще бъдат между -13
Коментари Харесай

Февруари ни посреща със зима и си тръгва с пролет? Eто какво време да очакваме

Най-ниските температури през февруари у нас ще бъдат сред -13 и - 8 градуса, а най-високите - сред 17 и 22 градуса , заяви Марияна Попова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/, съобщи Българска телеграфна агенция.

Средната месечна температура се чака да бъде към и над нормата , която в Северна България и по високите полета е от 0 до 2 градуса, в Южна България и по Черноморието - сред 2 и 5 градуса, а в планините - сред -8 и -3 градуса.

Месечната сума на преваляванията ще бъде към и над нормата , която за равнините е сред 30 и 50 литра на квадратен метър, в планините - сред 40 и 70 литра на квадратен метър, за Рило-Родопския масив и Странджа - от 60 до 100 литра на квадратен метър. По-голяма е вероятността наднормени да са преваляванията в Източна България, изключително в югоизточните региони.

През първото десетдневие времето ще остане с нараснала динамичност, приблизително за интервала температурите ще са по-високи от междинните. Месецът ще стартира с прохладно време и със слаби превалявания, в равнинната част от страната най-вече от дъжд, а температурите едва ще се намалят.

Впоследствие още веднъж ще се затопли и към средата на десетдневието ще бъде много по-топло от нормалното. Ще е без превалявания, с раздрана облачност. Вероятност за превалявания, последвани и от краткотрайно намаляване на температурите, има още веднъж към края на десетдневието. Ще има и дъжд, и сняг, само че вероятността да се задържа снежната завивка е дребна.

 февруари зима Thinkstock

През второто десетдневие на февруари температурите ще се намалят още и ще станат близки до нормалните. Ще има и чести превалявания, с по-голяма възможност при започване на десетдневието, към 14-15 февруари, към 18 февруари и към 20 февруари. Отново ще има и дъжд, и сняг, само че без трайна снежна завивка.

През последното десетдневие ще се задържи динамично и изменчиво време, с температури още веднъж по-високи от нормалните. Вероятност за превалявания има при започване на интервала и към края на месеца.

В климатичната информация на Национален институт по метеорология и хидрология се показва, че повишаването на продължителността на деня през февруари води до увеличение на слънчевото греене и до понижаване на мрачните дни . Обикновено снежната завивка в равнините е нетрайна, а преваляванията - малко. Характерно за месеца е огромната динамичност на атмосферата, която е причина за внезапни промени на времето. Понякога се следят доста интензивни нахлувания на арктичен въздух, снежни виелици и внезапно захлаждане. При такива ситуации се е случвало да замръзне морето по Черноморието. При други случаи, при нахлувания откъм Средиземноморието, се следят аномални стопляния, предвестници на пролетта.

Според астрономическата информация при започване на февруари слънцето изгрява в 7.41 часа и залязва в 17.40 часа. Продължителността на деня е 9 часа и 59 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 07.04 часа и залязва в 18.15 часа. Продължителността на деня е 11 часа и 11 минути. Фазите на луната през февруари са: на 4 февруари е последна четвърт, на 11 - новолуние, на 19 - първа четвърт, а на 27 февруари е пълнолуние.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР