Най-необходимото, най-трудното и главното в музиката е темпото“ и Без

...
Най-необходимото, най-трудното и главното в музиката е темпото“ и Без
Коментари Харесай

10 забавни и интересни факта за Волфганг Амадеус Моцарт

„ Най-необходимото, най-трудното и основното в музиката е темпото “ и „ Без музика всичко би било нищо “. Това са изявления на Моцарт, роден на 27 януари 1756 година в Залцбург и умрял напълно млад, единствено на 35 години във Виена. Според формалната версия от 1994 година причина за гибелта на гениалния композитор е остра ревматична тресчица.

По случай годишнината от гибелта на Моцарт (5 декември 1791) подбрахме 10 обстоятелството от живота на тази забележителна персона, които впечатляват, удивяват и забавляват.

Факт 1: Музикална игра със зарове

Моцартовата музикална игра със зарове „ Указание за композиране на валсове чрез две зарчета “ е система за композиране на музика благодарение на зарове. Методът на Моцарт се състои в това, че при стойности сред 2 и 12 може да се избират комбинации те от 11 разнообразни такта. Такива музикални игри със зарове били доста известни в края на ХVІІІ век в Европа и служели за прелестно превозване на времето.

Факт 2: Ядене

Моцарт обичал да похапва кисело зеле с кнедли от черен дроб.

Факт 3: Жени

Моцарт се среща с бъдещата си брачна половинка Констанце, която татко му назовава „ безсрамница “, в Манхайм. Често разказват гениалния композитор като безвъзвратен коцкар. Самият той споделя в едно от писмата си: „ Ако трябваше да се оженя за всички, с които съм се занасял, несъмнено щях да имам 200 дами “.

Факт 4: Съвършен слух

Моцарт е имал извънреден слух – бил e в положение с акуратност да дефинира всеки звук, който чувал, и да го подреди вярно в съответната звуковисочинна система, без да му е нужен референтен звук.

Факт 5: Вундеркинд

Моцарт свири на пиано от четиригодишен, а на пет години композира първите си творби. Като малко момче овладява извънредно добре и цигулката. Получава поръчка да напише опера, когато е едвам на дванайсет.

Факт 6: Моцарт и Ангъс Йънг

Моцарт и Ангъс Йънг (Ей Си/Ди Си) имат една обща анатомична специфичност: Моцарт е бил относително невисок, като разнообразни източници показват за негов растеж от 156 см до 163 см. Така със своите 157 см Ангъс Йънг и гениалният му предходник на процедура са идентични на височина.

Факт 7: Билярд

Моцарт е бил буен фен на билярда.

Факт 8: Моцарт и Гьоте

През 1763 година четиринайсетгодишният Йохан Волфганг декор Гьоте вижда за първи път шестгодишния Моцарт на концерта му във Франкфурт. По-късно писателят споделя следното: „ Явление като Моцарт си остава знамение, което не може да се изясни “.

Факт 9: Цапнат в устата

Моцарт е имал много безсрамен език. Една негова комбинация от 1782 година, шестгласен канон, е озаглавена „ Целуни ме откъм гърба “ („ Leck mich im Arsch “), като Моцарт е създател и на думите. През 1783 година той написа в едно писмо следното: „ Надявам се не е нужно да споделям, че малко ми пука за Залцбург и още по-малко за архиепископа и аз пикая и на двете! “.

Факт 10: Портативно пиано

Моцарт е имал „ портативно пиано “ -  един тип историческо електронно пиано, което постоянно носел със себе си на гастроли, с цел да може да композира по време на пътуването. Това пиано било необятно към 90 см, надълбоко 31 см и с обособена преносима подложка за краката.

Цветелина Велчева по материали от Kirstein.de

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР