Най-мръсен въздух в България дишат жителите на Видин, Монтана и

...
Най-мръсен въздух в България дишат жителите на Видин, Монтана и
Коментари Харесай

3 града в България дишат най-мръсен въздух, в София ситуацията била добра

Най-мръсен въздух в България дишат жителите на Видин, Монтана и Горна Оряховица. Именно в тези градове е регистрирано най-сериозно превишаване на нормата за фини прахови частици на атмосферния въздух.
Това сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов.
„ За последните две години резултатът от измерванията в в София е добър. Имаме добър резултат и в други огромни градове. С най-нисък резултат са Видин, Монтана и Горна Оряховица, където са регистрирани най-сериозни превишения на нормата за фини прахови частици на атмосферния въздух. Но организираме доста дейна активност, с цел да намерим съответни ограничения, които да доведат до решение на казуса “, означи още той.
По думите му през днешния ден в Брюксел се е провела експертна работна среща сред специалисти на Министерството на околната среда и водите и специалисти на министерствата на енергетиката, на стопанската система, както и с представители на Столична община и на още няколко общини.
„ В петък стартира огромна национална конференция, също отдадена на въздуха. А през февруари 2018 година ще има и интернационална конференция, която се провежда от Председателството на Съвета на Европейски Съюз на България и Европейската комисия, за въздуха. Другата седмица на 28 ноември пък ще имам среща на политическо равнище с комисаря по околна среда, морско дело и риболовство Кармену Вела и ще повеждам заместник-министрите, чиито специалисти през днешния ден са в Брюксел. Така че всичко това са интензивности, търсещи решения, които да доведат да решаването на казуса с чистотата на въздуха. Разбира се, няма по какъв начин да чакаме това да се случи за една нощ. Това е развой, който би трябвало да продължи “, изясни министър Димов.
Димов разгласи резултатите от изключителна инспекция за качеството на атмосферния въздух в София , осъществена от Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) в интервала 13-20 ноември 2017 година За инспекцията бяха определени четири места в София с друг вид отопление и авто трафик, с цел да бъде изработен относителен разбор. Мобилни станции на Изпълнителна агенция по околна среда бяха ситуирани в „ Младост “ и „ Студентски град “, които са най-вече на централно топлоснабдяване, кв. „ Бояна “, който е с преобладаващо отопление на въглища и дърва, и характерен пункт с претрупан превоз на бул. „ Ал. Стамболийски “. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.
„ Наблюдавани са съществени замърсители като серен диоксид, азотен диоксид, озон, въглероден оксид и фини прахови частици (ФПЧ), които са главният проблем в градовете “, изясни министър Димов.
„ Навсякъде индикаторите бяха в норма, като се изключи кв. „ Бояна “ , където на 17 ноември имаше до 2 пъти превишение на равнището на ФПЧ, засечено в интервала 17-23 ч. Това демонстрира, че главният замърсител е бил битовото отопление с твърдо гориво , което удостоверява нашите наблюдения “, сподели министърът.
Въздухът в столицата става по-чист през последните години, уточни министър Димов. Той изнесе и сравнителни данни за 2014 и 2016 година, съгласно които преди 2 години единствено в една непрекъсната станция в София е имало по-ниски средногодишни индикатори на нормите за ФПЧ. Докато през 2016 година към този момент съвсем всички станции регистрират индикатори под нормата. „ В броя на превишенията също се вижда доста ясно намаление на замърсяването в София “, сподели още Нено Димов.
По мотив сигнали за случаи на нерегламентирано изгаряне на боклуци в някои софийски квартали министър Димов заяви, че е разговарял със столичния кмет Йорданка Фандъкова за предприемане на строги ограничения. Той бе безапелационен, че нерегламентираното горене на гуми или облекла втора ръка е неприемливо. За да се предотврати замърсяването на въздуха от сходни действия, следва стягане на контрола от страна на общинските управляващи. „ Ще търсим ефикасни решения, разчитаме и на интензивността на жителите “, съобщи министърът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР