Най-мощното икономическо оръжие на Русия срещу неприятелските държави в Европа

...
Най-мощното икономическо оръжие на Русия срещу неприятелските държави в Европа
Коментари Харесай

Икономическото оръжие на Русия не работи - цената на газа въ...

Най-мощното икономическо оръжие на Русия против неприятелските страни в Европа - природният газ, от ден на ден се амортизира и засича. Цените на синьото гориво трайно вървят надолу и даже ескалацията на военните дейности и варварските ракетни удари против Киев и други украински градове в понеделник и вторник не провокираха ужас на пазарите.

Цената на природния газ в Европа падна под 1500 $ за 1 000 куб. м. Седмицата стартира с намаление на цената на ноемврийските фючърси на хъба TTF в Нидерландия до 1468 $ за 1000 куб. м.  Това се случва за първи път от 29 юни насам, сочат данни на основаната в Лондон борса ICE.

Във вторник следобед " Булгаргаз " разгласи, че чака КЕВР да утвърди близо 30% намаляване на цената за ноември. Предложената от държавното сдружение цена за идния месец е 166 лева за мегаватчас - след 354 лева през септември и 233 лева през октомври.  Диверсификацията работи  - от 1 октомври България получава цялостните количества на ниска цена азерски газ, откакто газовата връзка с Гърция най-накрая проработи, а " Булгаргаз " направи търгове за доставки през ноември и получи преференциални предложения за доставка на полутечен газ.  В предаването " Лице в лице " назначената от служебния кабинет директорка на предриятието Деница Златева призна, че " Газпром " и съветският газ въобще не липсват на България. В първите си дни на власт държавното управление на Гълъб Донев свика паникьорска конференция, на която разгласи, че в енергетиката царува безпорядък и че България няма да се оправи без газпромските доставки. Енергийният министър до неотдавна твърдеше същото.   
Защо цените вървят надолу?
И то в случай че Русия ексалира напрежението и войната й в Украйна прерасна в целеустремен гнет над градове и цивилни обекти? В началото на " специфичната интервенция " котировките на природния газ подскачаха нервно, следвайки глобите на Запада против агресора и заканите на Кремъл за ответни удари против неприятелските страни. Ситуацията се утежни в допълнение, откакто Москва задейства оръжието " Газпром " и стартира ограничение и прекъсване на доставките. Но след първоначания потрес Европа се окопити, взе ограничения, откри различни снабдители и от ден на ден изключва съветския газ от своите енергийни проекти и сметки.

Газохранилищата в Европейски Съюз към този момент са заредени " догоре " - запълнени са съвсем 91% от размерите им. Дори нашият " склад " - край село Чирен, към този момент е на 81%, а се чака до края на месеца също да изпълни 90% от потенциала си. 

И времето е удобно - относително топло, без да липсва вятър. Така делът на производството на ток от вятър се е качил от към 13.5% за септември до над 20% при започване на оскомври.  Това разрешава стесняване на потреблението на природен газ, което пък понижава търсенето и разрешава по-бързо трупане на ресурси, показва bg-voice.

" Освен че Европа е готова за отоплителния сезон, Германия безусловно до месец ще пусне два нови терминала за регазификация на полутечен газ северното си крайбрежие. В същото време газопроводът Норвегия-Дания-Полша и нашият интерконектор са към този момент функционални и Европа се освобождава от съветския природен газ ", коментгира ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов. " Независимо от усложняващата се конюнктура в Украйна, смятам, че опциите на Владимир Путин да употребява природния газ като оръжие в тази обстановка се изчерпаха ", сподели още инж. Иванов.  Той акцентира, че България се оправя добре - и без съветския газ, и макар че служебното държавно управление отхвърли шест от седемте танкера, контрактувани от кабинета " Петков ", защото е диверсифицирала доставките.

" Виждаме, че при транспарантни процедури постъпват предложения  с доста атрактивни отстъпки по отношение на цената на TTF ", сподели шефът на КЕВР, визирайки търговете, оповестени от " Булгаргаз. Той посочи още, че откакто новата газова връзка с Гърция работи и целият азерски газ към този момент влиза у нас по нея, се е освободил потенциал по остарялата тръба при Кулата - Сидерокастро и това е спомагателна допълнителна опция за доставки на природен газ у нас. 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР