Най-могъщата държава в света срещу свръхтехнологична глобална корпорация, технология с

...
Най-могъщата държава в света срещу свръхтехнологична глобална корпорация, технология с
Коментари Харесай

Шпионин в твоя телефон: Вашингтон срещу Huawei

Най-могъщата страна в света против свръхтехнологична световна корпорация, технология с капацитет да обезпечава най-подробна информация за персоналния живот на милиони хора, шпионаж. Това не е идващият филм за Джеймс Бонд, а действителният конфликт сред администрацията във Вашингтон и китайския тръст Huawei.

Ударът

В средата на май, в разгара на комерсиалната война сред Вашингтон и Пекин, президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи изключително състояние за отбрана на телекомуникационните мрежи на Съединени американски щати от задгранични закани. Без да се загатва категорично, на прицел бе главно китайският Huawei, водещ международен производител на съоръжение за телекомуникационни мрежи, водач в 5G технологиите, един от най-големите играчи на световния пазар на смарт телефони. На американските компании бе неразрешено да употребяват негово съоръжение без позволение на управляващите, а на концерна - да купува съставни елементи и програмен продукт от американски компании.

Броени дни по-късно Гугъл приложи новия режим и ограничи достъпа на смарт телефони и таблети на Huawei до операционната си система Android. Това сложи под опасност цялостното действие на устройствата и потреблението на мобилни приложения, създадени за Android, в това число магазина Гугъл Play Store и пощата Gmail. По-късно през годината Huawei бе заставен да пусне най-новия си водещ модел Mate 30 без достъп до известни приложения като Гугъл Maps, Uber или Фейсбук.

Санкциите извадиха на показ тесните връзки и взаимната взаимозависимост сред фирмите в телекомуникационния бранш.

" Всички съставни елементи, създавани в Китай, имат задгранични аналози, даже в случай че те са по-скъпи и не чак толкоз положителни. Huawei не желае да създава телефони без американски елементи, само че в случай че се наложи, евентуално може да го направи. Същото не важи за американските компании. Ако Apple би трябвало да прави iPhone без Китай или даже единствено да спре продажбите на китайския пазар, за компанията това ще е злополука ", разясняват анализатори на профилираното издание " The Verge ".

Само дни след възбраната министерството на търговията на Съединени американски щати бе насила да издаде краткотраен лиценз, който възобнови правото на Huawei да обслужва мрежите и да дава освежен програмен продукт за мобилните устройства в Съединени американски щати. Лицензът бе удължаван неколкократно, а държавното управление обмисля и даване на самостоятелни лицензи на американски компании да продават съставни елементи на китайския тръст, откакто получи над 200 молби.

Производителите на чипове Intel, Qualcomm и Broadcom оповестиха, че ще спрат доставките за Huawei. Microsoft и други обаче не престават да работят с него.

Междувременно Huawei сътвори лична операционна система Harmony (първоначално известна като Hongmeng), само че към този момент лимитира потреблението й до някои смарт тв приемници, предпочитайки да се придържа към Android, доколкото това е допустимо.

Слуша ли разузнавач през твоя телефон?

Подозренията на американското държавно управление към Huawei датират от най-малко едно десетилетие.

За Вашингтон самият генезис на компанията и пътят й към върха са съображение за подозрения - създателят й Жън Чжънфей е някогашен офицер от китайската войска, а бързият напредък на Huawei наподобява неосъществим в комунистически Китай без благословията на управляващите и военните.

Структурата на концерна също е мотив за съмнение. Жън е най-големият акционер, само че държи едвам към 1 % от акциите. Останалото е благосъстоятелност на чиновниците, представлявани от профсъюз поради рестриктивните мерки в китайското законодателство. Служителите акционери получават дивиденти, само че нямат право на директно да въздействат върху ръководството. Според проучване от 2019 година на Доналд Кларк от университета " Джордж Вашингтон " и Кристофър Болдинг от университета " Фулбрайт " във Виетнам тази конструкция на процедура значи, че Huawei е държавна благосъстоятелност, като се има поради че законодателството изисква синдикатът да е обвързван с федерацията на труда, която пък е обвързана с Китайската комунистическа партия (ККП). Китайският закон изисква също по този начин " фирмите да сътрудничат на службите за сигурност ".

Предполага се, че Huawei вгражда в устройствата и оборудването си така наречен задни малки врати (backdoors), посредством които китайските служби за сигурност биха могли да получат достъп до подробна информация за потребителите - диалози, контакти, интензивност в мрежата. Подобни точки за достъп в системите биха имали още по-голямо значение в близко бъдеще с развиването на 5G мрежите, които ще свързват всевъзможни умни устройства от самоуправляващи се коли и дронове до кухненски уреди и военни технологии.

Huawei отхвърля обвиняванията.

" Обичам страната си, поддържам Комунистическата партия, само че в никакъв случай не бих направил нещо, с което да навредя на света ", твърди Жън.

Освен това би било надалеч по-евтино и елементарно да се подкупят чиновници на телекомуникационните оператори, които така и така имат достъп до такива данни, в сравнение с да се вграждат " задни малки врати ", изключително като се има поради нарасналата зоркост на държавните управления, декларира искрено Huawei.

От софтуерна позиция специалистите са разединени и не могат да дадат еднопосочен отговор. Възможно е нетипичното държание, следено при някои устройства на Huawei, да се дължи на бъгове в системите, каквито има при всички производители, показват мнозина.

Само че не става дума само за шпионаж. Huawei е упреквана и в кражба на интелектуална благосъстоятелност, заобикаляне на глобите против Иран с доставки на съоръжение и подпомагане за създаване на информационната мрежа на Северна Корея. Твърди се, че Huawei е измежду главните снабдители, подсигуряващи програмата за интернет цензура на Китай, както и че спомага на ККП за надзора над уйгурите в самостоятелния регион Синцзян.

Върхът, на крачка разстояние

Въпреки непрекъснатите съмнения и обвинявания последните години са белязани от плевел напредък за Huawei, който се утвърди като една от най-големите частни китайски компании с рекордните доходи от 107,13 милиарда $ за предходната година, над 188 000 чиновници и наличие в над 170 страни. В момента тя е единствената, която може да създаде всички детайли за 5G мрежа в нужните количества с положителни цени и качество, а компании като Nokia и Ericsson към момента не могат да предложат конкурентна опция.

В началото на 2019 година възходът на концерна изглеждаше неукротим. Вече неоспорим водач в телекомуникационното съоръжение, Huawei се готвеше за финалната борба на пазара на смарт телефони. През първото тримесечие продажбите му скочиха с 50 %, до момента в който на Apple и Samsung се сринаха. Компанията реализира рекорден за историята си дял от 19 % от световния пазар и изглеждаше несъмнено, че до края на годината ще грабне короната от южнокорейския си съперник.

Тогава Вашингтон нанесе удара.

Само месец след възбраната Жън призна, че е подценил резултата от американските наказания и приходите на концерна тази и идната година могат да се свият до към 100 милиарда $. Надпреварата със Samsung остана на назад във времето, а първичните изказвания на управлението, че Huawei може да е самодостатъчен от софтуерна позиция, се оказаха нереалистични.

" Винаги ще имаме потребност от чипове, създадени в Съединени американски щати, и не можем просто да изключим американските артикули ", сподели Жън.

Въпреки песимистичните прогнози за първите девет месеца на годината, Huawei въпреки всичко регистрира напредък на приходите от 24 % при 26 % увеличение на продажбите на смарт телефони и подписа над 60 контракта за 5G съоръжение в редица страни.

Макар компанията да не престават да декларира, че избира американските чипове, при започване на декември експертни разбори откриха, че в новите й смарт телефони към този момент няма американски съставни елементи, а евентуално и в базовите станции за 5G мрежите.

Междувременно апелите на Вашингтон за международно блокиране на Huawei срещат надалеч по-слаб интернационален отклик от предстоящото, даже измежду членките на разследващия алианс " Five Eyes ". И до момента в който Канада, Австралия и Нова Зеландия последваха образеца на Съединени американски щати и се отхвърлиха от Huawei, то Англия към момента се въздържа. Европейският съюз след интервал на съмнение реши да остави преценката на страните членки, а доста от тях (засега и Германия) взеха решение да позволен концерна до търговете за създаване на 5G мрежите им. Москва към този момент съвсем напълно е обхваната от пилотна 5G мрежа с съоръжение на Huawei. Малкото княжество Монако пък стана първата европейска страна с 5G покритие на цялата си територия. Разработено и инсталирано от Huawei.

Елена Савова, БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР