Най-младият народен представител от парламентарната група на „Възраждане“ Цвета Галунова

...
Най-младият народен представител от парламентарната група на „Възраждане“ Цвета Галунова
Коментари Харесай

Депутатка от Възраждане кани на дискусия за повече българска музика по БНР и БНТ

Най-младият депутат от парламентарната група на „ Възраждане “ Цвета Галунова организира поредност от срещи с композитори, текстописци, музикални реализатори и продуценти по отношение на правенето на законопроект за по-висок % българска музика в ефира на Българска национална телевизия и БНР, оповестиха от партията.

На 3 май 2022 година от 12:00 ч. в Зала Изток на Народното събрание ще се организира следващата среща, на която следва да бъде коментирано предлагането за промени в закона.

Форматът на срещата е отворен и опция да се включат имат всички музиканти, които имат отношение към тематиката. Ще участват и представители на Българска национална телевизия и БНР. Цвета Галунова е изпратила предложения и до останалите парламентарни групи в 47-ото Народно заседание.

Според статистика през 2014 година българската музика е към 26%, през 2019-2020 година спада на 20, а съгласно последните данни към този момент е под 12%.

" Ето за какво е належащо да определим квота, с цел да защитим родната си музика. Всъщност това е безусловно закъсняла самодейност. Подобни квоти са към този момент процедура в доста страни: Франция, Белгия, Полша, Швейцария, Словакия, Дания, Унгария, Италия, Кипър, Нидерландия, Словения, Естония, Португалия, Гърция и други ", показва Галунова.

" Над 4 млн. лева на година коства на българските жители музиката, която слушаме по БНР и Българска национална телевизия. В тези времена на оскъдица и рецесия е разумно страната да поддържа родните създатели. Процентът от бюджета за просвета е срамно невисок и е належащо да се откри механизъм, при който дребното пари, които влизат в бранша, да се разпределят сред артистите ни, а не да са за задгранични реализатори ", счита тя.

Цвета Галунова, като член на Комисията по културата и медиите, стартира акция за повече българска музика по Българска национална телевизия и БНР преди месец. Според нея по този начин ще бъде съхранен българският език и обичайна ни просвета във времена на все по-превземащата глобализация и технокрация.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР