Най-мащабната измама в корпоративната история“ – така накратко бе описан

...
Най-мащабната измама в корпоративната история“ – така накратко бе описан
Коментари Харесай

„Най-мащабната корпоративна измама“: Империята на най-богатия азиатец кърви

„ Най-мащабната машинация в корпоративната история “ – по този начин в резюме бе разказан абсурдът към индийския конгломерат Adani Group, благосъстоятелност на най-богатия човек в цяла Азия, Гуатам Адани, който избухна предходната седмица. Компаниите на милиардера бяха упрекнати в непозволено потребление на офшорни данъчни убежища за основаването на мрежа от фиктивни фирмии и осъществяването на пазарни и счетоводни операции. 

Наред с голямото отчаяние за вложителите, са налице опасания за „ значитлени задължения “, които слагат групата на „ нестабилна финансова основа “. 

Разкритията за Adani бяха направени обществено на 24 януари, а едвам седмица по-късно финансовият резултат е дълбокосмислен. Цената на акциите на индийския конгломерат се срина фрапантно, а за броени дни финансовите вреди надвишиха 70 милиарда $. В трета поредна сесия книжата не престават да записват огромни загуби, а положението на Гуатам Адани да се топи. 
Разкритията – кой стои зад тях и какво демонстрират
Обвиненията против Adani са плод на двугодишно следствие на аналитичната капиталова компания Hindenburg Research. Американският хедж фонд е прочут с това, че търгува с къси позиции (б.р. – залаг, че една компания ще понижи цената си), каквито е заела в това число и в индийската компания.

Основана през 2017 година от Нейтън Андерсън, Hindenburg Research се занимава със правосъдни финансови следствия, която проучва капитал, заем и деривати. На уеб страницата ѝ се показва, че търси „ произшествия, породени от хората “, като счетоводни нередности, неприятно ръководство и неразкрити транзакции със свързани лица. След като открие евентуални нарушавания, Ніndеnburg нормално разгласява отчет, обясняващ случая, и залага личен капитал против въпросната компания, надявайки се да завоюва от късата позиция.

Такъв е и казусът с Adani Group. Според изследването на Hindenburg индиският колос е употребявал офшорни субекти в данъчни убежища като Мавриций и Карибските острови. Твърди се, че те са били употребявани за улеснение на корупцията, прането на пари и обири от данъкоплатците, до момента в който източват пари от обществените компании на групата. Добавя се също, че някои офшорни фондове и фиктивни компании, свързани с Adani Group, „ скрито “ имат акции във компании, регистрирани на името на Adani.

Според американския фонд основните компании в Adani Group са съществено задлъжнели и рискуват финансовата непоклатимост на цялата група. Hindenburg Research също по този начин твърди, че акциите на нейните седем основни листнати компании имат 85% спад единствено на фундаментална основа поради „ оценки, високи до небето “.

В отчета се споделя, че пет от седемте основни регистрирани компании в Adani са отчели настоящи съотношения (мярка за ликвидни активи минус краткосрочните пасиви) под 1. Според фонда това допуска „ нараснал кратковременен ликвиден риск “.
Кои са Adani Group?
Adani Group не е просто група от компании. Според нейните мениджъри, семейство Адани, тя въплъщава духа на Индия. Бъдещият конгломерат води началото си от 1988 година, като когато семейството започва търговия със артикули. 35 години по-късно ползите на групата се простират от пристанища и летища до минно дело и възобновима сила.

С чисто положение от 88.2 милиарда $ – съгласно показателя на милиардерите на Forbes към днешна дата (30 януари 2022 г.) – Гаутам Адани падна от номер три на номер осем измежду най-богатите в света, откакто акциите на Adani се сринаха. 60-годишният мъж е родом от западния щат Гуджарат, отечество и на премиера Нарендра Моди. Основната опозиционна Конгресна партия на Индия постоянно упреква Адани и други милиардери, че са получили удобно политическо отношение от администрацията на министър-председателя, които предприемачът отхвърля.
Атака против Индия? 
Отговорът на Adani Group на обвиняванията против нея бе оповестен в неделя в 54 страници. В него индустриалният индийски конгломерат сподели, че отчетът на Hindenburg е „ предизвикал съществено и невиждано неподходящо влияние върху нашите вложители “.

Обвиненията са не просто неоправдана офанзива, против която и да е съответна компания, а пресметната офанзива против Индия, независимостта, целостта и качеството на индийските институции, както и историята на растежа и упоритостта на Индия “, се споделя в него.

В позицията си Adani акцентира връзките си с локални и интернационалните банки и посочи достъпа си до разнообразни източници и структури на финансиране, изброявайки американските банки Citigroup и JPMorgan Chase & Co и европейски кредитори като BNP Paribas, Credit Suisse и Deutsche Bank.

Групата също по този начин отхвърли терзанията по отношение на своя модел на напредък с висок ливъридж, заявявайки, че „ коефициентите на ливъридж на фирмите от портфейла на Adani не престават да бъдат здрави и са в сходство с индустриалните индикатори на другите браншове “.

В следваща записка в понеделник, след отговора на Adani Group, Hindenburg съобщи, че компанията

се е пробвала да свърже големия си напредък и благосъстоянието на своя ръководител, Гаутам Адани, с триумфа на самата Индия “.

„ Основните обвинявания в нашия отчет – фокусирани върху многочислени подозрителни транзакции с офшорни субекти – са оставени изцяло без внимание “, прибавят от хедж фонда.
Критичен миг
Обвиненията на Hindenburg идват в основен миг, когато Adani Group се приготвя за рекордно вторично предложение на акции в размер на 2.45 милиарда $. Целта е да се привлекат нови задгранични вложители, което да помогне за реализирането на нови планове отвън страната.
 Най-богатият азиатец насочва към Европа гигапроект за чиста сила
Докладът оказа въздействие и върху цената на акциите на Adani Group и другите подкомпании, като седем от тях регистрираха голям спад на пазарната си стойност. Потъването продължава и през днешния ден. Тази заран акциите на Adani Transmission и Adani Total Gas се сринаха с по 20%, до момента в който Adani Green Energy поевтиня с 15%, а Adani Power и Adani Wilmar се намалиха с по 5%, до момента в който Adani Ports and Special Economic Zone – с 0.5%.

Разпродажбите са изключително рискови. Явно повлияха на цялостното въодушевление на вложителите на пазара ", означи пред Reuters Саураб Джайн, помощник вицепрезидент по проучванията в SMC Global Securities.

Повечето акции на групата Adani продължиха внезапното си рухване и през днешния ден, защото опровержението на индийския конгломерат на рецензиите на американския хедж фонд не съумя да успокои вложителите. Загубите на фондовия пазар за фирмите от групата не престават трети ден. 
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинИндия компании следствие хедж фонд акции пазарна капитализация ПоследниНай-четениКомпании 40 „ Най-мащабната корпоративна машинация “: Империята на най-богатия азиатец кърви Енергетика 104 „ Господари на Черно море “: Турция стартира още изследвания за петрол и газ Енергетика 68 Войната в Украйна форсира апетита за възобновима сила Индустрии 236 Най-големият смарт телефон пазар се срина до десетилетно дъно Бюджет и финанси 784 Германия даде знак, че навлиза в криза Компании 284 Philips редуцира 6 000 работни места Компании 660 Renault-Nissan се трансформира: Французите се отхвърлят от контрола Digital 476 „ Китайският Гугъл “ хвърля ръкавицата на ChatGPT със собствен чатбот Компании 396 Toyota резервира международната автомобилна корона Накратко 8076 Новини от седмицата: Кой е новият шлагер на имотния пазар?; Българска компания прави възторг в Европа Компании 11572 „ Историческият колапс “ на Intel провокира ликвидация при чиповете Накратко 8076 Новини от седмицата: Кой е новият шлагер на имотния пазар?; Българска компания прави възторг в Европа Хай-тек 7864 Професиите, които ChatGPT може да направи непотребни Компании 6520 Новият дом на NOVA Broadcasting Group Digital 5174 Всемогъщият Гугъл се изправя против най-голямото си тестване Компании 3965 Коя е българската Ampeco, получила $13 милиона от фонд на BMW Индустрии 3356 Здрави животни за крепко човечество Бюджет и финанси 3332 Дания отстранява един почивен ден, с цел да подтиква стопанската система Бюджет и финанси 2600 Държавата се готви за въвеждане на цени и в лв., и в евро от август Финанси 2447 Лихвите по жилищните заеми в България се подвигнаха до 1-годишен връх Всички новини11:40 Digital 40 „ Китайският Гугъл “ хвърля ръкавицата на ChatGPT със собствен чатботОще от КомпанииВиж всичкиPhilips редуцира 6 000 работни местаRenault-Nissan се трансформира: Французите се отхвърлят от контролаToyota резервира международната автомобилна коронаНовият дом на NOVA Broadcasting Group

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР