Най-малко трима миротворци на ООН загинаха, а други петима бяха

...
Най-малко трима миротворци на ООН загинаха, а други петима бяха
Коментари Харесай

Трима миротворци на ООН загинаха при атентат в Мали

Най-малко трима миротворци на Организация на обединените нации починаха, а други петима бяха тежко ранени в централно Мали, когато техният ескорт удари крайпътна бомба , оповестява Ал-джазира.

Мали е измъчвана от спор, който стартира като северно сепаратистко придвижване през 2012 година, само че от този момент се трансформира в голям брой въоръжени групировки, борещи се за надзор в централните и северните райони на страната.

Боевете се разпространиха в прилежащи страни, в това число Буркина Фасо и Нигер, а влошаващата се обстановка със сигурността в района отприщи филантропична рецесия.

Някои от въоръжените групи имат връзки с Ал Кайда и ИДИЛ.

Създадена през 2013 година, задачата на Организация на обединените нации в Мали е една от най-големите мироопазващи служби на международната организация с повече от 13 500 военни и служители на реда. Но също по този начин даде огромен брой жертви, изключително заради крайпътни бомби. Най-малко 281 миротворци са убити.

През август 2020 година демократично определеният президент Ибрахим Бубакар Кейта беше отхвърлен с боен прелом след месеци на всеобщи митинги против хипотетична корупция.

Военното държавно управление разви по-тесни връзки с Кремъл, въвеждайки съветски паравоенни формирования.

Миналата година Франция изтегли силите си от Мали.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР