Най-малко шестима души са загинали и повече от шестима все

...
Най-малко шестима души са загинали и повече от шестима все
Коментари Харесай

Поне шестима загинали и още толкова изчезнали при наводненията в Гърция

Най-малко шестима души са починали и повече от шестима към момента са в неопределеност, откакто бурята " Даниел " опустоши Централна Гърция, предизвиквайки свлачища, разрушавайки пътища и мостове и отнасяйки десетки коли, заяви Ройтерс.

Австрийска двойка, отишла на меден месец, е в неопределеност в Гърция, откакто проливните дъждове помели къщата, в която били отседнали, заяви Би Би Си.

Според информацията младоженците са се подслонили в бунгало, което са наели за медения си месец. То се е намирало в крайбрежния курорт Потистика, покрай планината Пелион, и е било отнесено от неочакваните наводнения късно във вторник.

Гръцката пожарна заяви, че в региона има екип, който търси изчезнали хора, в това число австрийската двойка. Вече е ясно, че повече от дузина души са починали, откакто бурята „ Даниел “ връхлетя Гърция, Турция и България тази седмица.

През последните дни в някои гръцки райони паднаха до 800 мм дъжд - повече, в сравнение с нормално се случва за една година.

Премиерът Кириакос Мицотакис отсрочи годишната си тирада за положението на стопанската система, планувана за този уикенд, и вместо това ще посети региони, наранени от проливния дъжд, който наводни домове и унищожи основна инфраструктура, в това число електрически стълбове.

" Абсолютният приоритет на държавния механизъм сега е избавяне и евакуация на хората от засегнатите региони “, сподели държавният представител Павлос Маринакис на брифинг за пресата.

" Страната ни трети ден е изправена пред феномен, друг от всеки различен, който сме виждали до момента ", сподели Маринакис преди да разгласи, че основната икономическа тирада на премиера ще се състои в средата на идната седмица, а не в събота.

Кириакос Мицотакис разпореди през вчерашния ден армията да се включи в подпомагането на хората, хванати в клопката на наводненията в Централна Гърция, добавя ДПА.

Пристанищният град Волос, заобикалящата го планинска област Пелион и градовете Кардица и Трикала са най-тежко засегнатите региони.

Обилните превалявания трансфораха доста села в ниската област Кардица в Тесалийска низина, в езеро. Министърът на климатичните рецесии и гражданската отбрана Василис Кикилиас сподели, че шестима души са изчезнали в региона на Кардица.

От пожарната оповестиха, че телата на две възрастни дами са извадени от къща в община Астрица покрай Кардица през вчерашния ден. Тялото на мъж е открито в град Домокос по-рано денем.

Кадри демонстрират къщи, потопени в наводнения район Трикала. В град Паламас, покрай Кардица, десетки хора бяха хванати в капан в наводнените си жилища, сподели кметът Йоргос Сакелариу. Жителите приканиха пред локални медии за помощ и за доставки на храна.

Противопожарен хеликоптер извози хора от селото на Агия Триада, където минимум 20 души бяха блокирани, съобщи държавното управление.

От вторник 820 души са били евакуирани в цялата страна, 750 от които в региона на Тесалия.

Служител на пожарната съобщи, че екипи на незабавна помощ, подкрепени от армията и бреговата защита, са употребявали избавителни лодки в опит да доближат ударените от бурята села в Кардица, където водата бе с дълбочина 2 метра.

" Операциите се правят доста деликатно, защото парчета от наводнението пречеха на лодките, а в други случаи силата на водата не ни позволяваше да се доближим “, съобщи представителят на пожарната Василиос Ватракоянис.

Екипите ще продължат да обикалят от врата на врата, с цел да избавят хора, а 3000 порции храна и вода ще бъдат раздадени в Кардица и Трикала, сподели Кикилиас в изказване нощес.

Европейският съюз е в контакт с Гърция за активизиране на поддръжка, съобщи ръководителката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в платформата Екс, известна преди като Туитър.

Британската туристическа компания ДжетТу (Jet2) заяви в сряда, че анулира всички полети и почивки до остров Скиатос, най-близкият до Волос, до 12 септември заради метеорологичните условия.

Внезапните наводнения в Гърция през 2017 година убиха 25 души и оставиха стотици бездомни, напомня Ройтерс.

 

Инфо: mediapool.bg

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР