Най-малко една трета от българите нямат нищо против да имат

...
Най-малко една трета от българите нямат нищо против да имат
Коментари Харесай

Проучване: 1/3 от българите не биха имали против да работят с бежанец

Най-малко една трета от българите нямат нищо срещу да имат сътрудник емигрант, само че повече от две трети не биха желали да имат за шеф емигрант. Това заяви на специфична конференция Матайс льо Рут, представител на Върховния комисариат за бежанците към Организация на обединените нации (ВКБООН) в България, базирайки се на резултатите от изследване през 2017 година, предоставено от ВКБООН.

Откривайки конференция, отдадена на заетостта на бежанците в България, проведена от ВКБОН и КАТРО България, той заяви, че в съвещания сред ВКБООН и Организацията за икономическо сътрудничество и раз е набелязан План за деяние в 10 стъпки за наемане на бежанци и акцентира, че ВКБООН се интересува от практическата му реализация в България.

Две трети от работодателите имат подготвеност да наемат бежанци , заяви Анелия Димитрова, шеф на КАТРО България, представяйки ново изследване на КАТРО за потребностите на българския пазар на труда като ключ към заетостта на бежанците . Проучването включва разбор на статистики, изявленията с 14 основни заинтригувани страни и 15 работодатели от разнообразни браншове и райони в България. Това са междинни и огромни компании от най-развиващите се браншове. Над 79% са от преработвателната индустрия като бранш, който най-динамично се развива - шивашка, текстилна, мехатроника, произвеждане на електро-части и съставни елементи, артикули за бита и други Конкретни ограничения за по ефикасна претовареност на бежанците у нас предлага с изследването КАТРО България, което е предоставено от ВКБООН. Изследването проучва актуалните и бъдещи трендове в развиването на стопанската система и пазара на труда в България, с цел да разпознава и очертае опциите за по-ефективна и непрекъсната претовареност на бежанците в страната.

" Идентифицирахме браншове, в които виждаме капацитет за развиване на бежанците – селското стопанство в Североизточна и Северозападна България, хотелиерство и ресторантьорство, аутсорсинг, недвижими парцели – най-много в поддръжката и управлението; превоз, логистика ", уточни Димитрова.

Като най-съществени бариери тя посочи неразбирането на български език, което е спънка даже за най-нискоквалифицирания труд, защото служащите би трябвало да схващат инструкциите и разпоредбите. Според нея с подобаващи политики и старания на другите институции бежанците могат да бъдат стимулирани за непрекъсната претовареност в България. Тя заяви, че направените рекомендации на КАТРО България за превъзмогването на бариерите и потреблението на капацитета на бежанците съответстват в 90% с ограниченията в проекта на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и ВКБООН.

Още детайлности прочетете ТУК.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР