Най-малко 9 взрива в български военни складове и заводи са

...
Най-малко 9 взрива в български военни складове и заводи са
Коментари Харесай

Зловещо: ГРУ стои зад 9 взрива във военни складове в България

Най-малко 9 гърмежа в български военни хранилища и фабрики са свързани с съветското военно разузнаване ГРУ. Това показва документален филм на " Свободна Европа ". Взривените здания са съдържали оръжие и муниции, които са били предопределени за нападнати от Русия страни като Грузия и Украйна или са могли да оказват помощ на тези страни, с цел да се отбраняват.

Най-ранният прочут гърмеж, показан във кино лентата, е от 12 ноември 2011 година в склад до с. Ловнидол, където са складирани над 3000 далекобойни снаряда. Прокуратурата твърди, че те са били предопределени за експорт за Грузия. Собственикът на склада - компанията " Емко " на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, обаче отхвърля. По време на следствието са събрани доказателства, които сочат към бойкот. В постановлението на прокуратурата, което е за прекъсване на следствието, е разказано, че на 150 м от взривената постройка е намерено съветско взривно устройство. 

6 месеца след този случай няколко оръжейни склада са унищожени след голяма детонация край Стралджа. Тогава трима души умират след гърмеж на муниции. Взривът съответствува с щета в системата за наблюдаване въз основата. В склада са се съхранявани муниции, предопределени за експорт към Грузия. Стоката е била на стойност 28 млн. $. 

През 2014 година следват още 4 детонации в оръжейни хранилища и фабрики - в Горни лом, Казанлък, Мъглиж и Костенец. През 2015 година пожар и детонации се случват и в хранилища на държавна оръжейна компания, които се намират край сопотското село Иганово. Само 3 седмици по-късно следват нови взирове в същия склад. Унищожените снаряди е трябвало да бъдат изпратени на Украйна. Прокуратурата загатва за съветска диря по случая чак 6 година след случая, а доказателствата по делото се оказаха изгубени в тайнствен пожар. 

Последният гърмеж е от 31 юли 2022 година в Карнобат в база на оръжейна компания на Емилиян Гебрев, който през април 2015 година беше токсичен с незнайно вещество дружно с други двама български жители. Разследването не бележи прогрес в продължение на три години и получава подтик след информация от Англия за съветска интервенция в опита за ликвидиране.

Самият Гебрев твърди, че дейностите на София са подхванати под напън извън. Разследващият журналист Христо Грозев смята, че българските проверяващи органи прикриват дейностите на съветското военно разузнаване в България и не дават на свои сътрудници от Западна Европа данни, с които разполагат.

Филмът на " Свободна Европа " демонстрира следи от закононарушенията, които са били подценени в хода на следствията. Той свидетелства за унищожени доказателства от един от гърмежите и за дългогодишното подценяване на хипотезата, че съществува връзка сред гърмежите, опитите за ликвидиране, съветското разузнаване и експанзията на Москва в Грузия и Украйна.

Автори на кино лентата са Борис Митов и Николай Лавчиев, работили в съдействие с Карл Шрек и Стю Гриър.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР