Най-малко 78 бяха убити, а десетки други бяха ранени късно

...
Най-малко 78 бяха убити, а десетки други бяха ранени късно
Коментари Харесай

78 загинали при сблъсъци в Йемен

Най-малко 78 бяха убити, а десетки други бяха ранени късно в сряда при конфликти на събитие за разпределяне на финансова помощ в столицата на Йемен Сана. Това заяви АП, като цитира формален представител на хусите.

Сблъсъкът се случи в Стария град в центъра на Сана, когато стотици небогати хора се събраха на събитие, проведено от търговци, съгласно ръководеното от хусите вътрешно министерство.

Говорителят на министерството бриг. Абдел-Халек ал-Агри упрекна за рецесията " инцидентното систематизиране " на средствата без съгласуваност с локалните управляващи. Трагедията пристигна преди мюсюлманския празник Ид ал Фитр, който отбелязва края на свещения за исляма месец Рамадан по-късно тази седмица.

Десетки ранени са откарани в околните лечебни заведения. Мотахер ал Маруни, почитан здравен чиновник в Сана, заяви броя на починалите и сподели, че минимум 13 са съществено ранени , съгласно сателитния ефирен канал Ал-Масира на бунтовниците хуси.

Бунтовниците бързо затвориха учебното заведение, където беше проведено събитието, и не разрешиха на хора, в това число публицисти, да се доближават.
 Воюващите фракции в Йемен си размениха военнопленници
Воюващите фракции в Йемен си размениха военнопленници

Това е крачка към прекратяването на спора в страната

Очевидци Абдел-Рахман Ахмед и Яхия Мохсен споделиха, че въоръжените хуси са стреляли във въздуха в опит да овладеят тълпата, явно удряйки електрически проводник и причинявайки детонацията му. Това провокира суматоха и хората започнаха да тъпчат, споделиха те.

От Министерство на вътрешните работи оповестиха, че са арестувани двама уредници и се води следствие.

Столицата на Йемен е под контрола на подкрепяните от Иран хуси, откогато те слязоха от северната си цитадела през 2014 година и отстраниха интернационално приетото държавно управление.

Това накара ръководената от Саудитска Арабия коалиция да се намеси през 2015 година, с цел да се опита да възвърне държавното управление.

През последните години спорът се трансформира в прокси война сред Саудитска Арабия и Иран, убивайки повече от 150 000 души, в това число бойци и цивилни , и създавайки една от най-големите филантропични произшествия в света.

Повече от 21 милиона души в Йемен, или две трети от популацията на страната, се нуждаят от помощ и отбрана, съгласно Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси. Сред нуждаещите се повече от 17 милиона се смятат за изключително уязвими.

Припомняме, че през февруари Организацията на обединените народи съобщи, че е събрала единствено 1,2 милиарда $ от задачата от 4,3 милиарда $ на конференция, ориентирана към генериране на средства за облекчение на филантропичната рецесия.
 Организация на обединените нации събра помощ от 1,2 милиарда $ за Йемен
Организация на обединените нации събра помощ от 1,2 милиарда $ за Йемен

Страната е разкъсвана от гражданска война
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР