Най-малко 73 души са загинали при мощното земетресение, което разтърси

...
Най-малко 73 души са загинали при мощното земетресение, което разтърси
Коментари Харесай

Жертвите на труса в Япония достигнаха 73, десетки хиляди домове са без ток и вода

Най-малко 73 души са починали при мощното земетресение, което раздруса полуостров Ното и близките региони в Централна Япония в първия ден от новата година, до момента в който спасителите се надпреварваха с времето в търсенето и изваждане на още оживели отдолу под срутените здания при много ниски температури, заяви организация Киодо. 15 души са били оповестени за публично изчезнали и са били евентуално затрупани под срутените здания.

Изминаха два дни от земетресението с магнитуд 7,6, което аргументи огромни вреди и пожари в град Ваджима в префектура Ишикава на брега на Японско море, а управляващите оповестяват, че към момента им е мъчно да оценят цялостния обсег на провалите, съобщи Българска телеграфна агенция.

Префектура Ишикава и околните региони бяха разтърсени през днешния ден от още вторични земетресения, които се прибавиха към десетките, последвали труса с магнитуд 7,6 в понеделник. Дъждът в допълнение затрудни избавителните интервенции, които и без друго са тежки заради множеството парчета и прекратени пътища.

Според специалисти първите 72 часа са изключително значими за спасяването, защото по-късно вероятностите за оцеляване доста понижават.

Японските сили за самозащита трябваше да употребяват хеликоптери, с цел да доставят хранителни запаси в откъснатите региони, като локалните управляващи желаеха от държавното управление да изпрати боен личен състав на задача за оказване на помощ при бедствия. Земетресението провокира предизвестия за цунами, последвани от талази с височина над 1 метър на някои места.

Само в префектура Ишикава са били евакуирани над 33 000 души, а повече от 30 000 домове са без електричество. В Ишикава и двете прилежащи префектури Тояма и Ниигата 110 000 доманкинства към момента са с прекратено водоснабдяване.

Епицентърът на земетресението, станало на Нова година, е бил на към 30 километра източно-североизточно от град Ваджима,. По първични данни то е станало на дълбочина 16 километра. Било е почувствано най-силно (7-а степен по японската канара за сеизмична интензивност) в град Шика. Трусът е бил толкоз мощен, че седеметажна постройка във Ваджима е паднала на една страна, отбелязва Киодо.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР