Най-малко 600 затворници са избягали при нападение срещу затвор в

...
Най-малко 600 затворници са избягали при нападение срещу затвор в
Коментари Харесай

Стотици затворници избягаха при нападение срещу затвор в Нигерия 


Най-малко 600 пандизчии са избягали при нахлуване против затвор в столицата на Нигерия, оповестиха управляващите и упрекнаха ислямистки екстремистки бунтовници за офанзивата, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.  

Около 300 от бегълците са били хванати или са се предали в полицейски сектори. 

Бунтовниците атакували нощес пандиза с оптималната степен на сигурност " Кудже " в столицата Абуджа, като са употребявали " експлозиви с доста високо качество ". При офанзивата е умрял надзорник. Има жертви и измежду бунтовниците и пандизчиите, само че нигерийските управляващи не оповестиха точния им брой. 

Ислямистките екстремисти, които са нападнали пандиза, работят североизточната част на страната от повече от десетилетие. При снощната офанзива са били освободени доста техни членове, които излежават присъди в " Кудже ", сподели управата на пандиза.  

" Разбрахме, че става въпрос за " Боко Харам ". Те пристигнаха особено за своите сподвижници ", сподели непрекъснатият секретар на нигерийското вътрешно министерство Шуаиб Белгор.    

В " Кудже " е имало към 1000 пандизчии, измежду които и 64 обвинени, че са от екстремистката формация " Боко Харам " и те са избягали, изясни  министърът на защитата генерал-майор Башир Салихи Магаши. 

Атаката в Абуджа бе извършена по почти същото време, по което въоръжени мъже направиха смело нахлуване против ескорт на силите за сигурност, който подготвял посещаване на нигерийския президент Мухамаду Бухари в северозападния щат Кацина. Говорител на президента сподели, че нападателите са разкрили огън против конвоя от засада, само че са били отблъснати от военни елементи. 

Според Организация на обединените нации нигерийските екстремистки протести, осъществявани от " Боко Харам " и " Ислямска държава–провинция Западна Африка ", са лишили живота на повече от 35 000 души и са станали причина за разселването на над 2 милиона цивилни. Продължителната неустойчивост, гладът и неналичието на здравни услуги, които са индиректен резултат от дейностите на бунтовниците, са довели до гибелта на още 300 000 поданици на Нигерия, показва интернационалната организация.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР