Най-малко 50 000 души организираха най-голямата демонстрация досега в Бангладеш

...
Най-малко 50 000 души организираха най-голямата демонстрация досега в Бангладеш
Коментари Харесай

Десетки хиляди горят плакати с Макрон в Бангладеш и Индонезия

Най-малко 50 000 души проведоха най-голямата проява до момента в Бангладеш поради позицията на френския президент Еманюел Макрон за правото да се разгласяват карикатури на пророка Мохамед , до момента в който се пробват да стигнат до френското посолство в Дака, оповестява полицията, представена от медии.

Коментарът на Макрон, че ислямът е " в рецесия " и отбраната му за свободата на словото с подигравка, която съгласно мюсюлманите е засегнатост за техния оракул, провокира световна реакция, като мюсюлмани по целия свят организират митинги и приканват за протест на френските артикули .

Протестът, почнал в най-голямата джамия в Бангладеш в столицата Дака е спрян с доближаване до френското посолство , където е засилена защитата. Според уредниците на митинга, те са повече от 100 000 души. Протестиращите скандират да не се наскърбява пророка и изгориха плакати с Макрон.

Мюсюлманите стачкуват след убийството предишния месец на френския преподавател Самуел Пати (но не поради убийството му, а поради карикатурата на пророка Мохамед). Третата огромна анти-френска проява в Бангладеш през последната седмица бе свикана от " Хефазат-и-Ислам ", една от най-големите мюсюлмански политически групи в страната със 160 милиона души.

Джунайд Бабунагаори, заместник-ръководител на групата, прикани премиера Шейх Хасина да накара Народното събрание на Бангладеш да осъди Макрон . " Призовавам търговците да изхвърлят френски артикули . Моля Организация на обединените нации да предприеме строги дейности против Франция ", сподели той на митинга.

Френският президент съобщи, че схваща възприятията на мюсюлманите , само че поддържа тезата си, че " радикалният ислям ", против който се пробва да се бори, е опасност за всички хора, изключително за мюсюлманите .

" Разбирам изразените усеща и ги почитам. Но би трябвало да разберете моята роля сега, това е да направя две неща: да предизвиквам спокойствието и също по този начин да пазя тези права . Винаги ще пазя в моята страна свободата на словото, да се пиша, да се мисли, да се рисува ", добави той.
 Макрон коментира на мюсюлманите, че не може да забрани карикатурите на Мохамед
Макрон коментира на мюсюлманите, че не може да забрани карикатурите на Мохамед

Във Франция има свободни хора, които вършат карикатури

И в Индонезия стачкуват против Франция , в понеделник мюсюлмани потеглиха към строго охраняваното френско посолство в столицата Джакарта . Развяващи бели флагове, носещи ислямската декларация за религия, повече от 2000 души блокираха огромна пътна артерия в центъра на Джакарта.

Властите блокираха улици, водещи до посолството, където над 1000 служители на реда и бойци бяха ситуирани в и към постройката . Протестиращите скандират " Бог е популярен " и " Бойкот френски артикули ".

В събота президентът на Индонезия Джоко Уидодо уверено осъди офанзивите в Париж и Ница, както и изявленията на Макрон , които бяха счетени за обидни по отношение на исляма и мюсюлманите. Уидодо съобщи, че свободата на изложение, която накърнява достойнството, светостта на религиозните полезности и знаци, не може да бъде оправдана и би трябвало да бъде спряна. " Свързването на религията с терористични актове е огромна неточност. Тероризмът е тероризъм , терористите са терористи, тероризмът няма нищо общо с никоя вяра. "

Протестиращите индонезийци носят транспаранти, наричащи Макрон - " същинският терорист " и упорстват да бъде неотложно изпъден посланикът на Франция . " Иншалах, ние мюсюлманите прощаваме, само че в случай че той не отдръпна всичките си думи и карикатури и не се извини, Иншалах, той постоянно ще бъдете презирани ", изяснява Назарудин, 70-годишен протестиращ, пред " Ройтерс ".

Миналата седмица млад и умъртви двама души във френския град Ница. Две седмици по-рано учителят Пати бе обезглавен от 18-годишен поради подигравка на пророка Мохамед, показана в клас.
 Франция чака още тероризъм - страната е във Обновена
Франция чака още тероризъм - страната е във " война против ислямистката идеология "

Тунис проверява формация, поела отговорност, а килърът Ауисауи е задържан и през 2016 година за насилие
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР