Най-малко 4 200 работещи в социални предприятия ще бъдат подкрепени

...
Най-малко 4 200 работещи в социални предприятия ще бъдат подкрепени
Коментари Харесай

Зам.-министър Ефремова: Ще подкрепим минимум 4 200 заети в социалното предприемачество със средства от ЕС

Най-малко 4 200 работещи в обществени предприятия ще бъдат подкрепени с европейско финансиране по Програма „ Развитие на човешките запаси “ (2021-2027).

Това съобщи заместник-министърът на труда и обществената политика Наталия Ефремова по време на полемиката „ Let’s grow – финансови принадлежности за пускане и развиване на обществено предприемачество “, проведена от Българския център за нестопанско право. Ресурсът, обособен в целта за пазара на труда по програмата съответно за поддръжка на обществените предприятия, е в размер над 44 млн. лева Средствата ще бъдат ориентирани към възстановяване видимостта на общественото предприемачество, развиване на пазарите и стимулиране на производството. „ Социалното предприемачество има доста поддръжници, само че към момента няма огромна тактика за видимост и схващане какъв брой скъпо е това, което се създава в тях. В същото време общественото предприемачество може да основава устойчиви работни места, а уязвимите групи могат да бъдат изведени от обществената изолираност “, разяснява Ефремова.

„ Насърчаване на обществената стопанска система на локално и районно равнище “ e първата мярка по ПРЧР, с която ще бъде подкрепено общественото предприемачество в новия програмен интервал, заяви ръководителят на Управляващия орган на Програма „ Развитие на човешките запаси “ Цветан Спасов. Бюджетът на мярката е в размер на 22 млн. лева, а дейностите, които ще получат поддръжка, включват повишение известността на обществените предприятия, стимулиране на партньорството, в това число с стандартния бизнес, включване на уязвимите групи в курсове за повишение на подготовка, поддръжка от наставник и обезпечаване на субсидирана претовареност. Предстои оповестяването и на мярка за поддръжка на предприемачеството, по която ще могат да аплайват и обществени бизнесмени. Бюджетът й ще бъде в размер на 20 млн. лева

През 2023 година ще бъде отворена мярката „ Младежка самодейност АЛМА “ с бюджет от 3 млн. лева, с която се чака да бъдат подкрепени най-малко 100 представители на уязвимите групи. Те ще могат да се включат в курсове за повишение на квалификацията, които да им оказват помощ за включване в 6-месечен стаж в друга държава-членка на Европейски Съюз и по-късно използване на наученото при шеф в България.

„ В програмен интервал 2014-2020 година успяхме да финансираме три процедури за стимулиране на общественото предприемачество и подкрепихме над 250 плана “, посочи Цветан Спасов. С европейска поддръжка в претовареност са включени над 4 200 представители на уязвими групи, от които 2 000 са останали в устойчива претовареност. В същото време, доста дребна част от обществените предприятия съумяват да продължат активността си след привършване на плановете, финансирани с европейски средства. „ Това значи, че макар огромната потребност и предпочитание да се вършат обществени предприятия, няма задоволително познания по какъв начин да се ръководят “, разяснява зам.-министър Ефремова. „ Подкрепа за резистентен бизнес “ по ОПРЧР е мярката, с която е даден отговор на тази нужда – поддръжка в размер на 5 000 лева, с които предприятията имаха опция да подобрят ръководството си. Финансовите принадлежности са друга опция, с която обществените предприятия могат да получат нисколихвени заеми до 50 000 лева с 2-годишен гратисен интервал. До момента единствено девет обществени предприятия са финансирали активността си с заеми от Фонда на фондовете.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР