Най-малко 37 души загинаха, след като внезапни наводнения и студена

...
Най-малко 37 души загинаха, след като внезапни наводнения и студена
Коментари Харесай

Студена лава помете села, убивайки 37 души

Най-малко 37 души починаха, откакто неочаквани наводнения и студена лава, изтичаща от вулкан, удариха западния индонезийски остров Суматра, оповестява BBC. Часовете на пороен дъжд в събота опустоши порои от пепел и камъни надолу по планината Марапи, най-активният вулкан в Суматра.

Калните свлачища от студена лава наводниха два региона, пометеха хора до гибелта им и повредиха повече от 100 домове, джамии и публични уреди.

Властите споделят, че броят на жертвите може да се усили, като се има поради, че 18 души са в неопределеност. Оцелелите описаха по какъв начин са избягали, до момента в който студената лава - примес от вулканичен материал и камъчета, които се стичат по скатовете на вулкана при дъжд - се стичала към домовете им. До неделя следобяд спасителите са разкрили 19 тела в най-тежко засегнатото село Кандуанг в област Агам и са извадили други девет тела в прилежащия квартал Танах Датар, съгласно Националната организация за търсене и избавяне.

Потопът е последното от поредност естествени бедствия, които са резултат, най-малко частично, от човешка активност, споделиха специалисти по околната среда пред BBC Indonesian.

„ Внезапните наводнения и калните свлачища от студена лава не престават да се повтарят и да се усилват по активност заради несъразмерната употреба на естествени запаси и инцидентното развиване “, сподели Уенги Пурванто, шеф на клона на Западна Суматра на Индонезийския конгрес за околна среда.

„ В резултат на това бедствията се повтарят всяка година. Всъщност те се усилват по периодичност всяка година. Разстоянието сред едно злополучие и последващо става все по-близо “, сподели той.

Районът към планината Марапи е претърпял няколко сходни бедствия през последните шест месеца.

Миналия 5 декември 23 туристи починаха при изригването на вулкана, до момента в който през февруари тази година неочаквани наводнения повредиха десетки домове в Танах Датар.

Само предишния месец дни на изригване изхвърлиха в небето големи облаци пепел - на височина до 2 км. Полетите в района бяха прекратени, пътищата затворени, а на над 11 000 души беше казано да се изтеглят.

Марапи се превежда от локалния език минанг на „ Огнена планина “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР